Skip to main content

Telefon Pintar Terbaik Mengikut Kategori

BOLEH dikatakan hampir semua menggunakan telefon pintar untuk memeriksa e-mel, Facebook, merakam gambar, melayari Internet, bermain permainan serta pelbagai kegunaan.

Tapi bagaimana kita memilih telefon pintar yang terbaik dan sesuai untuk kegunaan?

Misalnya iPhone menawarkan antara muka yang intuitif dan pelanggan boleh mendapat aplikasi (apps) yang lebih menarik.

Telefon dengan platform Android bagaimanapun menawarkan skrin lebih lebar, lebih ciri menarik dan lebih pilihan peribadi.

Manakala telefon pintar dengan platform Windows sesuai bagi pengguna baru telefon pintar.

Di sini terdapat telefon pintar yang dikelaskan kepada beberapa kategori;

TERBAIK KESELURUHAN

Gabungan telefon dan tablet, Samsung Galaxy Note 3 menampilkan skrin Full HD, pemprosesan Snapdragon 800 super pantas dengan lebih 11 jam hayat bateri.

Samsung juga membuat pelbagai peningkatan kepada perisian pen, menjadikan pengguna lebih mudah mengambil, menyalin serta berkongsi nota.

Pengguna yang sering melakukan pelbagai tugasan pada masa sama bukan saja boleh membuka dua apps bersebelahan tetapi menarik kandungan dari satu tingkap ke tingkap lain serentak.

Apa yang menarik, Samsung Galaxy Note 3 memfokuskan kepada sokongan penggunaan S-Pen dan dilengkapi skrin bersaiz 5.7-inci Super AMOLED HD.

Samsung Galaxy Note 3 menggunakan platform Android 4.3 Jelly Bean, cip pemprosesan empat-teras 2.3GHz dan kamera 13-megapixel.

Galaxy Note 3 juga turut membawakan beberapa fungsi baru, termasuk ScrapBook dan juga MyMagazine, Action Memo, S Finder, Pen Window dan Screen Write.

TERBAIK BAGI KATEGORI APPS DAN KAMERA

iPhone S5 adalah salah satu telefon pintar terbaik dan memberikan kelajuan yang tinggi hasil reka bentuk cip terbaru A7 Apple dan 64 bit.

Ini menunjukkan perkembangan keseluruhan dan kuasa grafik ditambah dengan iPhone 5S menawarkan kamera yang dipertingkatkan dengan piksel lebih besar dengan dua flash.

Ciri Touch ID membenarkan pengguna membuka peralatan dan membuat pembayaran melalui penderiaan cap jari bina dalam.

Secara ringkasnya bateri iPhone 5S boleh tahan lebih 200 jam (masa menunggu), lapan jam melayari Internet 3G dan 10 jam hanya menonton video.

Bagi yang suka FaceTime, iPhone 5 didatangkan dengan Facetime HD yang lebih stabil.

TERBAIK BAGI KATEGORI WINDOWS

Lumia 1020 dari Nokia dengan pakej penderiaan 41 megapiksel bersama-sama dengan enam lensa Carl Zeiss.

Keputusannya Lumia 1020 adalah kamera telefon terbaik, sempurna dengan keupayaan untuk zoom dekat atau jauh pada gambar selepas dirakam.

Pengguna juga gemar app Pro Camera yang tweak pendedahan, fokus dan lebih melalui kawalan. Ini adalah telefon pintar Windows yang terbaik.

Nokia Lumia 1020 memfokuskan kepada teknologi pengimejan dan kamera, ia menyertakan sokongan sensor 41-megapixel, sokongan penstabilan imej, serta Xenon Flash.

Lensa Carl-Zeiss turut disertakan, membolehkan rakaman gambar lebih jelas. Berbeza dengan PureView 808 sebelum ini, ia dikatakan sensor pada Lumia 1020 lebih sensitif.

Menurut Nokia, kamera kini telah menjadi salah satu faktor utama, apatah lagi dengan lebih satu bilion gambar dikongsi pengguna setiap hari.

Dengan teknologi pengimejan Nokia, ia membolehkan gambar dirakamkan pada kualiti yang amat baik, tidak kira pada sebarang keadaan cahaya.

TERBAIK BAGI KATEGORI FUNGSI

Telefon pintar Samsung S4 menampilkan ciri inovatif kepada rekaan paling ringan dengan paparan yang besar dan cantik sebesar 5 inci.

Dengan kamera 13 MP yang hebat, ia memberikan peluang pengguna merakam gambar menggunakan kedua-dua kamera di depan dan belakang pada masa yang sama.

Pengguna juga boleh mengawal S4 menggunakan gestures seperti melambaikan tangan di hadapan kamera di depan skrin bagi menjawab panggilan atau menyelak gambar.

Ditambah pula dalam pemprosesan quad-core yang berkuasa, akses mudah pada setting dan kawalan jauh tv bina dalam dan ia mudah dikenali mengapa Galaxy S4 adalah salah satu telefon pintar terbaik.

Galaxy S4 Active memfokuskan kepada mereka dengan gaya hidup aktif, dan memerlukan peranti yang tahan lasak berbanding Galaxy S4 biasa.

Comments

Popular posts from this blog

Jin Ketagih Bersetubuh Dengan Isteri

Panggilan yang diterima lewat malam itu benar-benar memberi kesan. Sepanjang malam saya tidak dapat melelapkan mata kerana asyik memikirkan potongan ayat lelaki tersebut. “Isteri saya enak disetubuhi jin, sedangkan saya keseorangan di sofa ruang tamu dengan hanya ditemani nyamuk-nyamuk yang menggila seolah-olah mengejek-ejek diri saya," ungkap pemanggil tersebut. Teruja untuk mengetahui dengan lebih lanjut, saya telah mengaturkan satu pertemuan dengan pemanggil tersebut. Ridzwan, 31, (bukan nama sebenar) telah berjaya mengubah dimensi saya tentang kewujudan alam lain di muka bumi ini. Melihat secara luaran, perwatakan Ridzwan sama seperti lelaki-lelaki lain malah dia kelihatan kemas dan segak, sesuai dengan profesionnya sebagai seorang pengurus di sebuah syarikat terkemuka. Nyata telahan saya tersasar kerana menyangka Ridzwan seorang lelaki yang tidak terurus ekoran masalah yang sedang dialaminya itu. “Tujuan saya berkongsi pengalaman ini bukanlah mahu membuka aib

GEMPAR!!! PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH!!

PAKSI BUMI SEDANG BERALIH ARAH. Kutub Bumi berganjak 1 batu sehari !!  Pada tahun 2007, Medan kutub utara berganjak dari Kanada Utara kearah Siberia di Russia pada kadar 35 batu setahun. Ini bermakna arah kompas berganjak 35 batu menghampiri Russia dalam tahun tersebut. Anjakan kutub bumi ini mengakibatkan jajaran kompas dan arah utara sebenar semakin ketara perbezaannya. Hingga menjadikan arah panduan beberapa landasan kapal terbang tidak lagi terpakai. Ia semakin memberi kesan terhadap kegiatan manusia hinggakan lapangan terbang antarabangsa Tampa di Florida terpaksa mengubahsuai tanda arah di landasan dengan kedudukan yang baru. Lapangan terbang tersebut terpaksa ditutup selama sebulan bagi kerja-kerja pengubahsuaian.  Pergerakan kutub utara ke arah Siberia berlaku kerana cepatnya perubahan magnet pada kerak bumi. Perubahan terkini adalah paling dramatik. Ia bergerak semakin pantas. Kutub bergerak ke timur laut 9 batu setahun pada tahun 1904. Kelajuannya kira-kira 35 bat

Swinger Malaysia

Terkejut berok aku bila seorang kawan aku memaklumkan aku bahawa dia telah diajak oleh seorang pompuan berstatus isteri orang untuk ajak bertukar-tukar pasangan. Maknanya dia sedia “main” dengan kawan aku tu dengan syarat kawan aku pun sedia kasi isterinya main dengan suami pompuan tersebut. Atau dalam bahasa omputeh “swinging”. Yang buat aku mengucap panjang bila kawan aku cerita bahawa perempuan yang offer tu seorang Melayu beragama Islam dan tinggal di Johor. Katanya kalau kawan aku sudi, dia dialu-alukan untuk datang ke JB. Semua sudah disediakan termasuk “port” yang tiada gangguan. Kawan aku kata pompuan tu hanya sudi bertukar pasangan dengan pasangan suami isteri lain, tidak pasangan tidak berkahwin sama ada pasangan kekasih atau skandal. Sebab itu akan tidak adil bagi mereka. Aku tanyalah macam mana dia kenal pompuan tu? Katanya, dia berkenalan menerusi laman sosial popular. Hemm, aku kata tak aku percaya dengan laman sosial sebab sesiapa sahaja boleh menyamar. Tapi