Wednesday, 18 July 2018

Isu GST dan SST

Isu cukai sst dan gst menjadi semakin berserabut. Perbagai perspektif dilontarkan untuk memberitahu rakyat mana satu cukai yang lebih baik.

Kita perlu bermula dengan asas kenapa cukai diwujudkan.

Cukai diwujudkan kerana mahu mengutip dana untuk mengisi kantong kerajaan bagi membolehkan pengurusan dan pentadbiran kerajaan beroperasi untuk kesejahteraan rakyat.

Malah pembangunan negara juga memerlukan kos dan kos ini perlulah dikutip dari perbagai sumber. Antara sumber pendapatan kerajaan ialah cukai.

Berbalik kepada cukai sst dan gst.

Kedua dua cukai ini dikutip daripada rakyat. Cuma bezanya cukai gst di kutip terus dari poket rakyat pada pengguna yang terakhir manakala sst dikutip daripada peniaga.

Keberkesanan gst ialah rakyat tidak dapat lari daripada membayar cukai kerana peniaga perlu kenakan caj terhadap pelanggan mereka dan peniaga  perlu memberikannya kepada kerajaan.

Ini bermakna secara tidak langsung peniaga itu bertindak menjadi tukang kutip cukai untuk kerajaan.

Berbeza dengan sst di mana peniaga terpaksa mengguna wang mereka sendiri untuk membayar cukai dan peniaga akan memasukkan nilai cukai kedalam harga barang jualan kepada pengguna.

Dari segi kutipan cukai, pendapatan kerajaan daripada GST lebih mendatangkan hasil yang banyak berbanding cukai SST..

Ini kerana melalui sistem SST, cukai berjaya dielakkan oleh peniaga dengan menggunakan skil kelicikan peniaga yang berpengalaman berbanding penguakuasa yang malas dan perasuah.