Wednesday, 4 July 2018

Kronologi pendakwaan terhadap Najib Razak


Najib Razak didakwa dengan tiga tuduhan pecah amanah jenayah dan satu tuduhan salah guna kuasa membabitkan wang berjumlah RM42 juta di Mahkamah Sesyen hari ini.

BEKAS perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak yang juga bekas Presiden UMNO menghadapi empat pertuduhan iaitu tiga pertuduhan melakukan pecah amanah dan satu pertuduhan menyalahguna jawatannya berhubung dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta hari ini.

Beliau mengaku tidak bersalah dan meminta dibicarakan atas keempat-empat pertuduhan berkenaan.

Berikut adalah kronologi peristiwa-peristiwa yang membawa kepada pendakwaan terhadap beliau.

BACA: Perbicaraan ditetapkan Februari 2019

BACA: Pertuduhan pecah amanah dan rasuah RM42 juta, Najib mengaku tidak bersalah

BACA: Najib Razak didakwa hari ini

     

© Astro Awani

Dap Pula tidak puas hati

Dap sabah, sarawak dan perak tidak puas hati kerana ahli parlimen mereka tidak dilantik sebagai menteri.

Sebelum ini penyokong PKR telah mengkritik Perdana menteri diatas perlantikan Syed Sadiq sebagai menteri belia dan sukan.

Kedua dua penyokong parti tersebut memberi alasan yang sama dimana mereka mendakwa parti mereka perlu diberikan keutamaan dalam pemberian lebih banyak kerusi menteri kerana Pkr dan Dap mempunyai lebih banyak kerusi di parlimen.

Mengembara setapak ke belakang semula sewaktu berkempen di dalam pru Tun pernah berkempen meminta kesemua penyokong parti parti komponen untuk menyokong kesemua calon PH tidak kira dari parti mana asal mereka.

Ini bermakna tidak kira calon dari parti manapun yang menang ia adalah kerana sokongan dari kesemua penyokong parti. Samada pkr atau dap mereka tetap memerlukan sokongan dari penyokong parti lain untuk mendapatkan undi.

Oleh itu tidak adil sekiranya apabila mereka menang mereka mengatakan kemenangan itu adalah satu kemenangan mutlak dan mereka wajib diberi kerusi menteri.

Dap kini mula menunjukkan taring mereka semula apabila sudah semakin berani menghentam Tun M.