Monday, 2 July 2018

Jangan Risau, Tun Tahu...


Melihat kepada komen2 didalam group wasap yang sedang aktif di angkasaraya perbagai tohmahan di tujukan kepada Tun Mahathir Perdana Menteri ke 7.

Pru ke 14 ibarat pertandingan lari 4 x 100 meter  berganti2. Pelari pertama dimulakan oleh dap kemudian disambung pula oleh pkr dan kemudian oleh amanah dan diakhiri oleh PPBM.

Pelari terakhir yakni ppbm (Tun Mahathir) telah memecut dengan laju walaupun dalam keadaan yang begitu bersusah payah utk memenangi perlumbaan.

Setelah memenangi perlumbaan hadiah perlu dikongsikan bersama2. Malah Tun sendiri diminta untuk memegang hadiah selama 2 tahun sahaja.

Sebagai seorang pejuang sudah tentulah Tun amat terhutang budi kepada penyokong2 nya yang bermati matian mempertahankan Tun walaupun dikala itu pemimpin pakatan harapan sendiri yang menyerang Tun bertalu talu semasa Tun didalam umno dulu.

Malah selepas Tun bersama Pakatan harapan penyokong2 setia Tun masih mempertahankan Tun.

Maka untuk sampai ke tempoh 2 tahun ini Tun dilihat mahu membalas budi penyokong kuatnya yang berada bersamanya sewaktu susah dahulu. Dan ini diterjemahkan dengan perlantikan mereka didalam menteri kabinet.

Tun tahu beliau tidak mempunyai masa yang panjang dalam hayatnya lagi. Usianya sudah mencecah 93 tahun. Apa lagi yang mahu dikejarnya melainkan membalas budi.

Harapan Tun pula selepas beliau membalas budi penyokong2 kuatnya maka mereka pula perlulah membalas jasa rakyat yang mengundi PH pada Pru 14 dengan menjaga amanah dan tanggungjawab mereka.

Berkaitan dengan penyokong2 pkr yang begitu marah kerana Tun mahu membalas budi penyokong beliau maka harus diingat budi penyokong2 ini pasti nya akan dibalas oleh Anwar pula selepas beliau menjadi perdana menteri ke 8 nanti.

Anwar sudah pasti akan membalas segala budi dan jasa penyokong penyokongnya.

Bersabarlah...

Tun amat maklum bahawa selepas ketiadaan Tun nanti sudah pasti Anwar akan membalas segala budi dan jasa penyokong2 nya pula dan penyokong2 Tun akan dipinggirkan dan besar kemungkinan parti PPBM sudah tidak mendapat tempat lagi didalam Pakatan Harapan dan mungkin parti itu akan bubar dengan sendirinya.

Berkaitan dengan sifat Tun yang begitu lunak kepada Dap sebenarnya ini adalah kerana sebagai membalas jasa orang orang cina yang menyokong Pakatan Harapan secara total semasa pru yang lepas. Jasa orang cina perlu dibalas dengan baik dan bukannya dengan tohmahan atau sikap prejudis.

Tun telah cuba bersikap adil dengan semua orang kerana beliau sedar beliau sudah tidak lama lagi... Beliau mahu membalas kesemua jasa2 orang yang membantunya sementara masih berpeluang...

Untuk membalas jasa rakyat pula Tun mahu kesemua menteri kabinet tidak mengamalkan rasuah dan bersikap jujur dalam mentadbir kemeterian mereka