Wednesday, 20 June 2018

Peta Negeri melayu zaman Inggeris

Peta asal semenanjung sebelum sebahagian wilayah diambil oleh kerajaan siam, pada zaman ni tiada perdana menteri malaysia, tiada kerajaan Malaysia

Yang ada hanya Kesultanan Melayu, yg berhak keatas tanah kekuasanya

Peta Tanah Semenanjung dan sebahagian Sumatera, 1862. (Arkib Negara United Kingdom, Arkib Negara Singapura)

Jika kita merujuk kepada peta tersebut, kita dapat melihat perubahan sempadan kesultanan-kesultanan Melayu yang agak ketara berbanding hari ini.

Malah, ia sedikit sebanyak menjelaskan perbezaan dialek di Semenanjung, misalnya perubahan ketara utara, tengah, timur laut dan selatan perak yang mempunyai varian Kedah, Perak, Selangor dan Pantai Timur dituturkan di dalam negeri tersebut, biarpun kawasan ini kesemuanya berada di dalam negeri yang sama pada hari ini.

Hasil kompilasi T. Moniot, surveyor general bagi Negeri-Negeri Selat mengenai hubungan politik Inggeris dengan kerajaan-kerajaan Melayu, diterbtikan pada tahun 1862.

Peta pembahagian administratif Tanah Semenanjung yang terdiri daripada Selatan Thailand dan Semenanjung Malaysia pada hari ini saya lampirkan di bawah.

Zahid dilihat takut untuk berdebat

KuLi membuat cabaran debat kepada dua calon presiden umno yakni Khairy dan Zahid. Cuma Khairy dilihat berani untuk berdebat tetapi tidak mahu mengisytiharkan hartanya. Manakala Zahid langsung tidak mahu menyahut cabaran KuLi.

Umpanan KuLi nampaknya agak menjadi kerana rata rata rakyat melihat selain KuLi calon presiden yang lain dilihat tidak jujur. Sudah pasti rakyat mahukan pemimpin yang jujur dan ini akan mempengaruhi keputusan para perwakilan umno nanti.

Namun begitu apabila KuLi terlalu menyerang budaya politik wang ini membuatkan para perwakilan merasa kurang selesa kerana mereka mengharapkan sedikit dedak dapat ditaburkan untuk mereka bersuka ria.

Pemilihan agung umno adalah suatu pesta buat perwakilan dan budaya ini mereka mahu teruskan sehingga kiamat.

Bagi para perwakilan, KuLi cuba mengharamkan budaya dan adat resam bangsa umno. Ini benar benar melanggar adat. Nampaknya undi untuk KuLi semakin menyusut dan mula berpihak kepada Khairy yang dilihat sebagai jutawan muda yang memahami inspirasi ahli ahli umno.

Ahli umno hanya mahukan wang. Wang boleh membantu mereka meneruskan seminggu dua kehidupan mereka. Setidak tidaknya stok ketum dan stok rokok mampu dipertahankan.

KuLi sudah semakin jauh dari jatidiri orang orang umno.

Generator Set Cummins

MAKLUMAT PRODUK

30-1300kw Cummins set jenama
penjana diesel dengan enjin cummins jenama yang merupakan pemimpin kuasa global yang mereka bentuk, mengeluar, menjual dan perkhidmatan enjin diesel OEM kilang di China.

Asal enjin Chongqing dan Dongfeng Cummins dibekalkan untuk generator diesel untuk memastikan kualiti yang stabil. Beberapa butiran enjin cummins diesel dan penjana ditetapkan seperti berikut

1. Dikuasakan oleh enjin Dongfeng / Chongqing Cummins, ia mempunyai ciri-ciri kebolehpercayaan yang tinggi, penyelenggaraan mudah, jam berjalan berterusan lama dan sesuai untuk pelabuhan, kereta api, industri dan perlombongan. Ia sentiasa digunakan untuk loji kuasa berterusan untuk kualiti atas.
Cummins pelbagai kuasa penjana enjin diesel: 30kw --- 1300kw tanah kuasa genset

2. Cummins set penjana diesel
kelebihan jenama
1) bunyi rendah & penggunaan bahan api yang rendah
2) menarik dan berkuasa
3) suhu cemerlang sistem kawalan
4) Cekap pelbagai jalan pengambilan & ekzos sistem
5) Air disejukkan enjin diesel
6) banyak digunakan di: kilang-kilang, Bangunan, Supermarkets, Hotel, Hospital, perlombongan, dan bidang-bidang lain yang sesuai.