Sunday, 17 June 2018

Umno dan Melayu

Bagi pendapat saya apabila umno mahukan KuLi menjadi Presiden maka ia adalah satu tindakan yang tepat. Ini kerana umno tidak perlu diremajakan. Tetapi sebaliknya umno perlu kembali ke pangkal jalan.

Umno perlu menjadi parti yang perjuangkan orang melayu dan kembali menjadi benteng kepada orang melayu.

Bermula dizaman pak lah hinggalah ke najib umno dilihat merampok dengan rakus kepentingan orang melayu. Malah umno menjadi ejen menjual segala kepentingan melayu dan agama islam.

Kita dapat lihat bagaimana pengundi pengundi melayu dikawasan luar bandar masih menyokong umno kerana mereka menaruh keyakinan bahawa umno adalah satu satunya parti melayu yang boleh berjuang untuk melayu asalkan umno kembali ke pangkal jalan.

Setidak tidaknya orang melayu masih mempunyai pilihan dan pengharapan seandainya PH dilihat tidak begitu mesra kepada orang melayu.

Secara realitinya umno bukan sahaja perlu menukar pemimpin pemimpin mereka tetapi sebaiknya menukar ahli ahlinya juga.

Selagi umno mempunyai ahli ahli sediada yang tidak berjuang kerana perkara benar maka umno cumalah parti sampah yang akan merosakkan negara terus menerus walaupun mereka sebagai pembangkang...

Secara am nya apabila di perhalusi melayu tidak memerlukan umno seandainya mereka mampu berdikari...

Untuk menjadikan melayu menjadi bangsa berdikari maka segala macam tongkat perlu dipatahkan...

Selama ini pun melayu cuma beranggapan mereka mempunyai tongkat tetapi sebenarnya tongkat itu cumalah satu ilusi yang digambarkan oleh pemimpin umno...

Yang kaya raya hanyalah pemimpin umno manakala orang melayu masih terperosok di kampung kampung dengan disajikan pantun dan syair sebagai halwa telinga...

Setidak tidaknya kita perlu berterimakasih kepada najib kerana berjaya menyatukan rakyat malaysia. Hubungan antara kaum juga menjadi semakin baik. Orang cina dan melayu semakin akrab kerana sama sama bersusah payah mahu menjatuhkan najib.

Penyatuan ini dilihat cuba dipecahkan oleh umno dan pas atas nama bangsa dan agama. Teringat kembali sewaktu mereka berkempen kepada pengundi bukan melayu mereka beria ia benar menyatakan keterbukaan mereka terhadap kaum lain.

Bila sudah kalah tiba tiba mereka menyerang pemimpin melayu pakatan harapan kerana sifat terbukaan....