Wednesday, 13 June 2018

PPBM Perak di pandang Serong

Pru 14 telah berjaya menukar struktur politik negara apabila pakatan harapan menang dengan bergaya menumbangkan 60 tahun kerajaan umno barisan nasional.

Disebalik kejayaan tersebut terpalit pula satu titik hitam dimana PPBM yang merupakan salah satu komponen Pakatan Harapan dilihat mula menarik masuk ahli ahli umno ke dalam parti tersebut.

Tidak cukup dengan itu beberapa tindak tanduk menteri besar dari PPBM seperti Johor dan Perak mula diragui oleh rakan komponen mereka.

Malah penyokong penyokong tegar mula melahirkan rasa tidak puas hati kerana kedua dua menteri besar tersebut membawa masuk musuh ketat mereka yakni orang umno ke jawatan penting dalam kerajaan negeri.

Isu taraf pendidikan menteri besar perak juga kini menjadi isu kerana dituduh menipu mempunyai ijazah dari sebuah universiti di Australia.

Sehingga artikel ini ditulis MB perak masih belum menafikan tuduhan tersebut yang membuatkan rata rata rakyat Perak mula mempercayai menteri besar mereka sebenarnya bertaraf SPM sahaja.

Ini benar benar memalukan kerana tidak mempunyai pendidikan tinggi dan menipu mempunyai ijazah adalah satu kesalahan moral kepada ahli politik.

Semuanya berpunca daripada kemarahan penyokong pakatan harapan yang tidak berpuas hati terhadap lantikan wakil rakyat umno sebagai penasihat menteri besar.

Alasan yang diberikan oleh pejabat menteri besar atas perlantikan itu adalah kerana mahu membalas jasa baik adun umno yang melompat parti dan tertubuh kerajaan negeri di bawah pakatan harapan.

Rakyat merasakan mb perak mudah diugut kerana jasa tersebut dan terpaksa membalas jasanya.

Lebih malang lagi mb perak masih lagi menyambut kegembiraannya dapat menjadi MB dengan majlis majlis keraian dan makan makan.

Rakyat perak ternanti nanti apakah dasar kerajaan negeri yang mahu dibuat oleh MB.

Rata rata rakyat ternanti nanti agar perak dapat menurut jejak kerajaan negeri selangor dan pulau pinang yang lebih menjaga kebajikan rakyat.

Sudah ada desas desus penyokong pakatan harapan mahukan menteri besar ini ditukar kepada menteri besar yang lebih tahu mentadbir negeri.

Nama nama seperti Yb Nizar Jamaludin mula dilaung laungkan sebagai calon MB yang berkelayakan.

Ppbm Perak juga dilihat begitu pasif dan tidak aktif dalam mendekati rakyat. Ada yang mengatakan ppbm perak sebenarnya tidak mempunyai ahli.

Pucuk pimpinan pakatan harapan diharap dapat bertindak pantas agar rakyat tidak menjadi mangsa kerakusan kuasa kroni kroni MB perak yang sudah mula menyusun orang orang mereka ke dalam syarikat GLC negeri perak.

Ada yang sudah berbisik dengan mengatakan nasib rakyat perak tak ubah seperti lari dari mulut buaya dan masuk kedalam mulut naga yang lebih lebar...