Friday, 19 January 2018

Hadi Wang yang hipokrit

Ameno sedar bahawa keputusan pru akan datang, tidak lagi akan memihak kepada mereka.

Strategi untuk menarik semula para pengundi kepada ameno sudah hampir mustahil kerana najib gagal untuk memulihkan poket rakyat yang telah koyak rabak.

Hanya yang mampu ameno lakukan ialah memastikan berlakunya pertandingan three corner fight dalam pru nanti.

Ini bagi memastikan undi kepada pihak lawan terbahagi kepada dua dan ameno boleh meraih kemenangan.

Tugas pas ialah memecahkan undi pihak pembangkang.

Saya bagi contoh begini...

Katakan lah pengundi adalah 7 orang.

4 menyokong pembangkang dan 3 menyokong ameno.

3 undi itu sudah pasti ameno kalah dan untuk menarik seorang penyokong pembangkang untuk menyokong ameno adalah perkara yang mustahil.

Apa yang ameno lakukan ialah wujudkan satu lagi pihak didalam pembangkang untuk bertanding dan pembangkang menjadi pecah dua dan masing masing hanya meraih 2 undi dimana ameno masih kekal 3 undi.

Ameno mampu menang dengan 3 undi yang masih ada denganya seandainya pembangkang berpecah 2.

Strategi ini memang bijak namun begitu Tun telah berjaya menepis nya dengan bertanya kepada Hadi Wang satu soalan mudah.

Tun bertanya sekiranya Hadi Wang mahu menjadi pihak pakatan ke 3 didalam pru nanti maka siapakah Hadi Wang mahu letakkan calon sebagai bakal perdana menteri.

Ini kerana setiap pakatan perlu mengenengahkan calon perdana menteri mereka untuk meyakinkan rakyat bahawa parti mereka wajar diberi peluang untuk memerintah negara.

Disini Hadi Wang terperangkap kerana sudah pasti Hadi Wang akan malu malu babi untuk meletakkan dirinya sebagai calon PM kerana akan nampak pula seolah olah dia gila jawatan.

Maka apabila Hadi wang tidak berani menyebut calon perdana menteri pilihannya maka rakyat nampak bahawa hadi wang bukanlah serius untuk memerintah negara tetapi sebaliknya hanya mahu memberi kemenangan kepada ameno melalui strategi pecah dan perintah...