Wednesday, 10 September 2014

Siapa Yang Bertanggungjawab Membocorkan Soalan UPSR

KUALA LUMPUR: Kertas Peperiksaan Sains 018, 028, 038 bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 yang dijadualkan berlangsung pada Khamis ditangguhkan pada 30 September kerana didapati bocor.

Menurut kenyataan media Lembaga Peperiksaan (LP) yang dikeluarkan hari ini, Pengarah Peperiksaan Dr Na'imah Ishak berkata siasatan awal mendapati kandungan soalan bagi kertas peperiksaan tersebut telah tersebar menerusi media sosial.

"Lembaga Peperiksaan memaklumkan bahawa kertas peperiksaan Sains 018, 028, 038 bagi UPSR tahun 2014 yang dijadualkan pada 11 September 2014 ditangguhkan.

"Tarikh baharu bagi peperiksaan Sains 018, 028, 038 adalah pada 30 September 2014," kata Dr Na'imah.

Ujarnya, Lembaga Peperiksaan juga telah membuat laporan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan dan mengambil tindakan mengikut peruntukan undang-undang.


Fikir Dulu Sebelum Mahu Membesarkan Zakar

Sebelum anda membuat keputusan menjalani pembedahan untuk membesarkan saiz zakar, anda mungkin perlu berfikir berkali-kali. Sanggupkah anda menanggung kesan negatif dan bukannya positif yang anda impikan?
KEBANYAKAN lelaki yang menganggap saiz zakarnya terlalu kecil sebenarnya memiliki saiz yang normal. Beberapa kajian baru-baru ini mendapati ratusan lelaki telah meminta nasihat doktor kerana bimbang tentang saiz zakar mereka. Namun, hakikatnya, mereka ini adalah pemilik zakar bersaiz normal.
Iklan-iklan media elektronik mahupun cetak biasanya mengaburi lelaki bahawa pasangan masing-masing mementingkan saiz zakar.
Boleh jadi, saiz zakar anda sebenarnya berada dalam lingkungan normal. Saiz zakar yang sangat kecil biasanya berukuran kurang daripada tiga inci apabila berada dalam keadaan tegang. Keadaan ini dikenali sebagai zakar mikro (micropenis).
Tetapi, dalam kebanyakan kajian, lelaki yang memiliki zakar mikro ini juga didapati mampu mengecapi kepuasan dalam hubungan seks dan mempunyai anak.
Ya, mungkin benar sesetengah wanita mengambil kisah mengenai saiz zakar pasangannya, tetapi kebanyakan wanita tahu saiz bukan kayu pengukur kepada segala kepuasan di ranjang.
Kebenarannya ialah saiz zakar yang terlalu besar mungkin bukan satu kelebihan ketika hubungan seksual berlangsung. Ini kerana hujung zakar yang panjang mungkin akan memberi satu 'pukulan' kepada serviks pasangannya sekali gus mengakibatkan rasa sakit.
Memahami keperluan fizikal dan emosi pasangan boleh dilakukan menerusi perbincangan. Kaedah ini lebih praktikal untuk memperbaiki hubungan intim anda berbanding mengambil keputusan menukar saiz zakar.
Pihak peniaga dan pengiklan mungkin menawarkan sejumlah jenis produk pembesaran zakar tanpa jarum. Iklan-iklan juga kelihatan 'serius' dengan pengesahan daripada penyelidik saintifik. Hakikatnya, dakwaan tentang keselamatan dan keberkesanannya adalah tidak berasas.
Oleh kerana tiada kajian saintifik yang meluluskan sebarang jenis produk pembesaran zakar, maka, pengiklan terpaksa bergantung kepada testimoni pengguna.
Malah, Pentadbiran Pemakanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat juga belum pernah meluluskan sebarang ubatan atau peralatan untuk membesarkan saiz zakar.
Jadi, berhati-hatilah dengan pelbagai teknik yang mendakwa mampu membesarkan saiz zakar kerana sesetengah daripadanya mungkin boleh mengakibatkan kerosakan serius seperti berikut:
Senaman memicit secara manual
Senaman yang menggunakan pergerakan tangan untuk menolak darah daripada pangkal ke kepala zakar yang separa-tegang, sepatutnya dilakukan secara kerap. Walaupun teknik ini mungkin lebih selamat berbanding kaedah lain, ia boleh menjurus kepada pembentukan parut, kesakitan dan kecacatan. Tiada kajian saintifik yang mengesahkan keberkesanan teknik ini.
Pam vakum
Oleh kerana pam boleh menggalakkan aliran darah ke dalam zakar dan menyebabkannya bengkak, maka, kaedah ini hanya sesuai untuk rawatan masalah ketidaksuburan. Cara ini hanya memberi ilusi saiz zakar yang lebih besar padahal kesannya jarang berkekalan. Penggunaan alat ini untuk jangka masa panjang boleh merosakkan tisu-tisu kenyal dalam zakar dan menjurus kepada ketegangan kurang kukuh.
Pil dan losen
Kandungan produk ini biasanya terdiri daripada vitamin, bahan mineral, herba atau hormon seperti testosteron yang mendakwa mampu membesarkan saiz zakar. Hakikatnya, tiada satu pun produk ini telah dibuktikan berkesan.
Selain itu, pelbagai teknik pembesaran zakar telah 'dicipta' oleh pakar-pakar bedah. Namun, tiada satu pun daripadanya disahkan oleh mana-mana organisasi perubatan.
Malah, semua Persatuan Urologi Amerika, Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Amerika dan Persatuan Pakar-pakar Bedah Plastik Amerika (ASPS) telah mengeluarkan kenyataan polisi terhadap pembedahan kosmetik untuk memperbaiki keadaan zakar.
Kepelbagaian teknik yang digunakan ini cuma berada pada peringkat eksperimentasi sahaja. Belum ada kajian kukuh tentang hasil dan risiko sebenar akibat komplikasi 'membetulkan' zakar.
Salah satu prosedur memanjangkan zakar melibatkan pemotongan ligamen yang melekat pada zakar sehingga tulang pubik. Selain itu, ia juga merangkumi pemindahan kulit dari abdomen kepada hulu zakar. Apabila ligamen ini dipotong, ia mungkin membuatkan zakar kelihatan panjang kerana caranya tergantung ke bawah.
Namun, masalahnya, pemotongan ligamen tersebut boleh mengakibatkan ketegangan zakar menjadi tidak stabil dan menghala ke posisi pelik apabila menegang.
Kibasan kulit dari kawasan pubik ke dalam zakar pula misalnya boleh menjurus kepada kecacatan serius seperti penumbuhan bulu pada pangkal zakar, kesan parut dan masalah lain.
Satu lagi teknik ringkas adalah mencantumkan lemak yang diambil dari bahagian abdomen atau punggung ke dalam zakar. Malah, ada sesetengah pakar bedah menggunakan tisu yang diperoleh daripada mayat!
Pihak ASPS turut menyelar kaedah suntikan lemak ke dalam zakar yang sebenarnya belum terbukti selamat dan memanfaatkan. Sebaliknya, pesakit mungkin terdedah kepada risiko jangkitan, hilang sensitiviti pada kulit, pendarahan berlebihan dan hilang fungsi zakar.
Pembedahan bukan sahaja berisiko, mahal dan tidak semestinya menjanjikan hasil yang memuaskan.
Kajian mendapati kebanyakan lelaki yang pernah menjalani pembedahan membesarkan zakar tidak berpuas hati dengan hasilnya. Dalam sesetengah kes serius, sebahagian lelaki terpaksa menjalani pembedahan tambahan untuk membetulkan kecacatan akibat prosedur rawatan asal.
Kesan-kesan negatifnya termasuk parut, zakar yang lebih pendek, hilang sensitiviti dan kehadiran bonjolan-bonjolan lemak abnormal. Impak negatif lain yang turut dilaporkan termasuk ketidaksuburan, pembuangan air kencing tidak terkawal dan kesakitan berterusan.
Akibatnya, anda terpaksa membayar 'harga' yang mahal. Di AS, sekurang-kurangnya RM37,000 diperlukan hanya untuk pembedahan asas membesarkan zakar. Jadi, disebabkan pembedahan kosmetik tidak dilindungi oleh insurans, maka, anda terpaksa menanggung segala kos terlibat.
Biarpun tiada satu-satunya kaedah yang berkesan dan selamat untuk membesarkan alat sulit anda, terdapat beberapa perkara yang boleh dijadikan pedoman:
* Berinteraksi dengan pasangan anda
Membincangkan topik kedudukan kegemaran di ranjang mungkin sukar dilakukan secara terbuka. Tetapi, hanya dengan komunikasi yang baik dapat mengembalikan pengalaman seksual yang menarik.
* Bersenam
Keadaan fizikal yang lebih baik boleh menjadikan anda kelihatan menawan sekali gus memperbaiki kekuatan dan tahap ketahanan ketika beradu di ranjang.
* Singkirkan lemak badan
Sekiranya bahagian bawah abdomen anda sudah melangkaui kawasan genitalia, maka zakar anda kelihatan lebih kecil. Lebihan lemak pada badan boleh mengaburi bahagian atas zakar. Oleh itu, cuba kekalkan berat badan ideal.
* Merapi bulu-bulu pubik
Bulu pubik yang banyak dan lebat pada pangkal zakar biasanya akan menyebabkan zakar anda kelihatan pendek. Merapikan bulu pada kawasan itu mampu meningkatkan sensitiviti sekitar bahagian pangkal zakar.
* Bincang dengan doktor atau pakar kaunseling
Berbincang dengan seorang pakar boleh membantu. Ramai lelaki akan berasa selesa dan lega setelah mendapat pengesahan bahawa mereka adalah 'normal'.
Justeru itu, pertimbangkan keputusan anda sebaik mungkin sebelum beralih kepada teknik yang bukan sahaja mahal tetapi memudaratkan dan belum tentu efektif di kemudian hari.

Nasyid Al Qassam Gentarkan Israel

YOUTUBE

Hidayatullah.com—Agresi penjajah Israel terhadap Jalur Gaza masih menyisahkan kepedihan mendalam bagi warga setempat. Meski demikian, sisa-sisa cerita dan beberapa keajaiban dibalik itu masih terus mengalir.

Ada cerita menarik selama serangan penjajah ke Gaza di mana Brigade Izzuddin Al-Qossam untuk pertama kali dalam sejarah konflik dengan Israel telah banyak mengalami perkembangan luar biasa.

Selain kemampuan tempur, intelijen dan produksi senjata, juga kemampuannya melakukan perang urat syaraf guna melemahkan mental penjajah Israel.

Salah satunya saat Brigade Izzuddin al-Qassam meluncurkan lagu berbahasa Ibrani yang diunggal ke youtube. Selain sempat menggetarkan masyarakat Israel, lagu ini dikabarkan juga mempengaruhi tentara Zionis.

Diantara lirik lagu yang berjudul “ Zalzil Amna Israel” (Goncangkan Keamanan Israel)

“Goncangkan Keamanan Israel”
“Majulah, Getarkan, Bangunlah,
Getarkan Keamanan Israel,
Majulah Wahai Anak-anak Al-Aqsha,
Dan Ratakan Bumi itu (Israel dengan Api,
Dan getarkan keamanan Israel,
Dan nyalakan padanya gunung berapi,

Perang psikologis (psyco war) di dunia militer seperti ini pernah dilakukan saat Perang Panama tahun 1982.

Sebelumnya Al Qassam sudah menggunakannya pada perang tahun 2008 dan 2012 dalam bahasa Arab. Namun hal baru digunakan Hamas   saat menggunakakan bahasa Ibrani (Yahudi) terutama dilakukan untuk mem-blowup peristiwa-peristiwa pertempuran, menyusul koran-koran Zionis menyebar di kalangan masyarakat Palestina, maka kondisi ini sangat mendukung dalam ketepatan serta penggunaan bahasa menurut dialek mereka.

Setasiun TV milik Israel, Chanel 10 dalam laporanya hari Kamis (04/09/2014) dikutip PIC menyebutkan, nasyid yang disebarkan gerakan Hamas dalam bahasa Ibrani ini telah membuat sejumlah kalangan di Israel mengalu jatuh mental. [ klik lagu Zalzil Amna Israel]

Sebelumnya, tahun 2012, lagu asli berjudul زلزل امن اسرائيل زلزل زلزلة sempat diunggah sekitar 400 ribu orang. Belakangan, Hamas menerjemahkan dalam berbagai bahasa, termasuk Inggris, Ibrani dan bahasa-bahasa lain. [versi Ibrani klik di Sini] [versi resmi Hamas klik di sini]

Pasca perang,  lagu Zilzal ini terus hadir di tengah-tengah masyarakat. Dalam laman youtube, lagu-lagu ini sudah diedit ulang ditranslate ke berbagai bahasa, termasuk bahasa Melayu.

Lucunya, seperti dikutip PIC, nyanyian ini telah memasuki semua lapisan masyarakat Zionis dan dinyanyikan beberapa warga Israel.*