Monday, 29 September 2014

Kenapa Takut Kawin?

Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan.

Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang yang akan berkahwin. Bergembiralah wahai saudaraku…

1. “Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. (An Nuur : 26)

Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka perbaikilah diri. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Jadilah lelaki yang soleh, jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Amin.

2. “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)

Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.

Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.

Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?

3. “Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)

Bagi siapa sahaja yang berkahwin dengan niat menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.

4. “Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)

5. “Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina’ “. (Al Mu’min : 60)

Ini juga janji Allah ‘Azza wa Jalla, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik, taat, dan sebagainya.

Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Diantaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan, dan lain – lain.

Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Diantaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana Allah ‘Azza wa Jalla turun ke langit dunia, dan pada waktu antara azan dan iqamah,

Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Diantaranya adalah makan dan minum dari sumber yang haram, dan berpakaian dari usaha yang haram serta melakukan apa yang diharamkan Allah,

Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya, dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar.

Sebahagian orangapabila jodohnya tidak kunjung datang maka mereka pergi ke dukun-dukun berharap agar jodohnya lancar. Cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“Barang siapa yang mendatangi peramal / dukun, lalu dia menanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam”. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad).

Telah bersabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Maka janganlah kamu mendatangi dukun-dukun itu.” (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. 35).

Telah bersabda Nabi SAW, “Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna itu adalah (hukumnya) syirik.” (Hadis sahih riwayat Abu Dawud (no. 3883), Ibnu Majah (no. 3530), Ahmad dan Hakim).

6. “Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat“. (Al Baqarah : 153)

Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.

7. “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6)

Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung datang. Segalanya terasa sulit. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surat Alam Nasyrah.

8. “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)

Agar Allah menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak di jalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian, dan sebagainya. Dengan itu semoga Allah menolong kita.

9. “Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”. (Al Hajj : 40)

10. “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”. (Al Baqarah : 214)

Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim.

Jadi, kenapa ragu – ragu dengan janji Allah?

Kisah Pisang Dan Hati

Maryam, guru kelas Tadika menganjurkan satu permainan yang sungguh menarik untuk murid-muridnya.

Setiap murid diminta membawa beg plastik yang berisi pisang yang tertulis nama orang yang paling mereka benci ke kelas pada esok hari. Jadi, jumlah pisang yang perlu dibawa bergantung kepada jumlah orang yang dibenci.

Keesokan harinya, setiap murid membawa beg plastic berisi pisang masing-masing. Ada yang membawa tiga biji, ada juga lima biji dan paling banyak lapan biji. Semuanya sudah ditulis nama orang yang paling mereka benci.

“Sekarang simpan pisang tu. Jangan lupa bawa ke mana sahaja kamu pergi selama seminggu. Inilah permainannya. Selepas seminggu, kita akan tahu keputusannya” beritahu Cikgu Maryam. Kanak-kanak tersebut menyimpan pisang masing-masing di dalam beg.

Hari demi hari berlalu, pisang tersebut mula berbintik-bintik dan akhirnya menjadi busuk .

Kanak-kanak itu mula merungut dan marah. Mereka tidak menyukai permainan itu lagi kerana selain beg berat, badan berbau busuk. Ada yang menangis, enggan meneruskan permainan.

Seminggu berlalu, pagi-pagi lagi murid-murid Maryam sudah bersorak. Permainan sudah tamat. Tidak ada lagi beban dan bau busuk yang perlu dibawa.

“Okey semua, apa rasanya bawa pisang dalam beg ke sana ke mari selama seminggu?” tanya Cikgu Maryam. Semuanya serentak mengatakan mereka benci permainan itu. Mereka hilang kawan, sering diejek dan terpinggir. Lebih teruk lagi, terpaksa tidur, makan, mandi, bermain dan menonton TV dengan bau busuk.

“Itulah sebenarnya yang berlaku kalau kita simpan perasaan benci pada orang lain dalam hati. Bau busuk kebencian itu akan mencemari hati dan kita akan membawanya ke mana saja kita pergi.

Jika kamu sendiri tidak boleh tahan dengan bau pisang busuk hanya untuk seminggu, cuba bayangkan apa akan jadi kalau kamu simpan kebencian sepanjang hidup kamu” beritahu Cikgu Maryam.

Maryam mengingatkan anak muridnya supaya membuang jauh-jauh perasaan benci daripada membebani hidup. Kemaafan adalah yang terbaik. Menyayangi lebih baik darpada membenci. Moralnya, jangan letak pisang dalam beg. Jangan simpan kebencian, dendam kesumat dan apa-apa yang mazmumah dalam hati. Macam pisang yg makin membusuk, begitu juga hati.

“Sesungguhnya dalam tubuh jasad anak Adam itu ada seketul daging bila baik nescaya baiklah seluruh anggota tubuhnya dan bila jahat ia nescaya jahatlah seluruh anggota tubuhnya. Ketahuilah! iaitulah Qalbu (hati).”
– Maksud Hadis.

Sunday, 28 September 2014

Bomoh Terlampau

Seorang bomoh dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan melakukan seks di luar tabie, kelucahan melampau dan mencabul pesakitnya di sebuah rumah di Gedung Lalang, Ampangan di Seremban.
  
Mohd Rashid Mohd Din, 58, bagaimanapun mengaku tidak bersalah melakukan kesemua kesalahan itu terhadap seorang wanita berusia 26 tahun antara pukul 2.30 petang dan 7 malam pada 20 September lepas.
  
Bagi pertuduhan melakukan seks di luar tabie, Mohd Rashid didakwa mengikut Seksyen 377 CA Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.
  
Isteri tertuduh, Noralia Daie, 51, pula berdepan pertuduhan bersubahat dengan Mohd Rashid melakukan seks di luar tabie dan mencabul mangsa mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan.
  
Hakim Datuk Jagjit Singh Bant Singh membenarkan Mohd Rashid diikat jamin RM15,000 dengan seorang penjamin manakala Noralia sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin.
  
Bagi kesalahan mencabul, dia didakwa mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara 10 tahun atau dengan denda, atau dengan sebatan, atau dengan mana-mana dua daripada seksaan itu, jika sabit kesalahan.
  
Majistret Siti Kahiriah Abd Razak membenarkan Mohd Rashid diikat jamin RM7,800 dengan seorang penjamin manakala Noralia sebanyak RM3,600 dengan seorang penjamin.
  
Bagi kesalahan melakukan kelucahan melampau, dia didakwa mengikut Seksyen 377 D Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun, jika sabit kesalahan.
  
Majistret Mohamad Izwan Mohamed Noh membenarkan Mohd Rashid diikat jamin RM2,800 dengan seorang penjamin.
  
Kes di Mahkamah Sesyen dikendali Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Abu Hassan Ramli manakala Timbalan Pendakwa Raya Kaiyisah Shukri dan Nabilah Mohammad Zanudin mengendali kes di Mahkamah Majistret.
  
Kedua-dua tertuduh diwakili peguam A. Partheeban.
  
Kesemua kes akan disebut semula pada 27 Okt ini.
  
- Bernama

iPhone 6 Plus Mudah Bengkok

KUALA LUMPUR: Beberapa pengguna iPhone 6 Plus merungut mendakwa bahawa peranti milik mereka itu telah bengkok, hanya beberapa hari sejak produk terbaharu keluaran Apple itu dilancarkan di pasaran.
Menurut laporan MacRumors, iPhone 6 Plus milik beberapa pengguna bengkok selepas diletakkan di dalam poket seluar mereka.
Salah seorang daripada pengguna telefon bimbit itu berkata ia bengkok selepas beliau membawa telefon itu seharian di dalam poketnya.
Imej iphone 6 Plus yang didakwa mudah bengkok - Sumber dari YouTube
“Saya meninggalkan rumah pada pukul 10 pagi dengan iPhone saya di poket depan seluar sebelah kiri.
“Saya memandu empat jam ke sebuah majlis perkahwinan, di mana saya duduk lama dan menari untuk dua ke tiga jam. Saya kemudiannya meninggalkan majlis itu pada pukul 2 petang dan memandu pulang selama empat jam lagi.
“Secara keseluruhan, iPhone 6 Plus itu berada selama 18 jam di dalam poket saya, di mana dalam tempoh itu kebanyakkan masa saya habiskan dengan duduk.
“Semasa saya meletakkannya di atas meja, saya terlihat imbasan iPhone itu di cermin yang ia (kelihatan) sedikit bengkok,” kata pengguna itu.
Laporan itu turut berkata untuk mengelakkan peralatan itu daripada bengkok, pengguna digalakkan mengeluarkannya dari poket sebelum duduk atau membongkok.

KISAH PEMANDU LI KA SHING – MANUSIA TERKAYA DI ASIA

2 Juta adalah angka yang besar.

Atas dasar hadiah persaraan, seorang bilionair mahu memberikan 2 juta kepada pemandunya. Siapa sangka pemandu itu sanggup menolak tawaran yang sangat baik.

Lebih tidak sangka adalah sebab mengapa dia menolak.

Pemandu kepada Li Ka Shing – LKS (Jutawan No 1 di Asia) telah berkhidmat lebih 30 tahun dengan LKS dan telah capai umur bersara. LKS sebagai tanda penghargaan telah memberinya cek bernilai 2 juta tetapi pemandu tersebut menolaknya kerana dia mendakwa sudah miliki 20 juta ditangannya. LKS berasa hairan kenapa bekas pemandunya ada simpanan sebegitu banyak walhal gaji dia cuma 6 ribu sahaja .

Pemandu LKS akhirnya mendedahkan bahawa ketika dia menjadi pemandu kereta beliau, LKS selalu membuat pesanan kepada pengurusnya melalui telefon, memberi arahan supaya membeli tanah atau saham yang mana satu. Pemandu tersebut memasang telinga dan secara tidak serius dan diam-diam membeli saham-saham yang LKS arahkan kepada pengurus beliau.
Lama kelamaan, selepas bermula secara kecil-kecilan bermain saham melalui curi-curi dengar arahan LKS kepada pengurusnya, pemandu tersebut berjaya mengumpul dana lebih 20 juta.

Moral of the story :

Dalam perjalanan hidup, amat penting untuk kita memilih dengan siapa kita bersama. Bak kata pepatah, cari tandas, ikut lalat, cari bebunga, ikut lelebah, cari jutaan, ikutlah jutawan!!

Bersama orang yang rajin, anda tidak akan malas, bersama orang bertekad anda tak akan murung, bersama orang yang pintar, anda jadi luarbiasa, bersama orang yang hebat, anda pasti berjaya!!!
InshaAllah..

Sumber: Tuan Abd Hakim Ceo D’Apple, dengan izin.

Saturday, 27 September 2014

Janda Malang Dipermain Negro

Kuala Lumpur: Hasrat seorang janda hartawan berasal dari Brunei untuk bertemu kekasih yang di kenali melalui laman sosial sebaliknya menyebabkan mangsa ditipu kira-kira RM50,000 minggu lalu.
Mangsa yang berusia 61 tahun sanggup ‘menderma’ wang kepada kekasihnya itu yang menyamar sebagai lelaki warga British, namun menetap di Malaysia.
Mangsa dikatakan sanggup mengambil penerbangan ke negara ini untuk bertemu suspek dikenali dengan nama Harry Ibrahim pada Jumaat lalu selepas berkenalan sejak Jun lalu.
Malangnya suspek yang dihubungi mangsa sebaik tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) seolah-olah mahu mempermainkan mangsa apabila menyedari mangsa tidak membawa tambahan RM30,000 seperti diminta.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Bukit Aman, Datuk Wira Mortadza Nazareene berkata, pihaknya menerima laporan berhubung kes itu dari Polis Diraja Brunei (PDB) selain kerjasama diberikan tiga anak mangsa.
“Anak mangsa membuat laporan polis selepas ibunya enggan mempercayai nasihat mereka yang yakin lelaki dikenali mangsa adalah ahli sindiket penipuan cinta melalui Internet.
“Bagaimanapun, ibu mereka tidak percaya sebaliknya yakin lelaki itu seorang ahli perniagaan syarikat perkapalan berpangkalan di Jerman dan berasal dari United Kingdom,” katanya dalam sidang media di Bukit Perdana semalam.
Mortadza berkata, mangsa sebelum itu sudah menyerahkan wang tunai RM50,000 kepada suspek melalui dua akaun bank tempatan yang diberikan suspek.
“Teman lelaki mangsa mendakwa menghadapi masalah perniagaan dan meminta bantuan kewangan dari mangsa.
“Susulan laporan PDB itu, sepasukan anggota daripada JSJK diarahkan menjalankan risikan di KLIA untuk mengesan suspek.
Bagaimanapun suspek tidak hadir sebaliknya membiarkan wanita itu menunggu lebih tiga jam termasuk diarahkan ke Puchong,” katanya.
Beliau berkata, polis bagaimanapun berjaya menjejaki suspek bersama dua rakannya di sebuah rumah di Mantin, Negeri Sembilan.
“Ketika serbuan dilakukan, kumpulan suspek warga Afrika itu giat menjalankan penipuan terhadap mangsa lain menggunakan akaun laman sosial sama,” katanya.
Katanya, siasatan lanjut mendapati suspek yang berusia 20-an itu menggunakan pas lawatan sosial dan pas penuntut institut pengajian tinggi swasta (IPTS) di negeri berkenaan.
“Siasatan mendapati akaun bank yang diterima mangsa itu adalah milik seorang lelaki dan seorang wanita tempatan yang dipercayai menjadi ‘keldai akaun’ kepada sindiket berkenaan,” katanya.

Friday, 26 September 2014

Selamat Menyambut Bulan Zulhijjah

🔮 INGATAN KASIH 🔮

✅ Hari ini Jumaat 26/9/2014
bermulanya 1⃣ ZULHIJJAH

Jangan lupa amalkan
sunah-sunah Baginda SAW.

✅ 10 hari awal bulan zulhijjah - Hari yang Allah sangat suka bila ibadah dilakukan pd hari tersebut ..ibadah menjadi berlibat ganda pahalanya pd hari2 tersebut..

✅ Puasa Sunat 9 Zulhijjah -
mengampunkan dosa setahun yang lalu dan dosa setahun yang akan datang...

✅ Melakukan ibadah korban - menginsafi nilai pengorbanan diri utk ALLAH RASULdan ISLAM

✅ Bagi yang sudah niat berkorban, masuk sahaja
1 Zulhijjah jangan potong kuku dan bulu badan ( sapa potong hukumnya makruh) sehinggalah waktu binatang korban disembelih.

📌 Laluilah bulan Zulhijjah dengan penuh persediaan dan keinsafan. Sedar bila datangnya 1 Zulhijjah.. bila tibanya 9 Zulhijjah. Kita sentiasa sedar bila 31 Ogos, bila tarikh lahir, bila tarikh msyrat dan lain- lain. Tapi lalai tarikh-tarikh istimewa dalam islam sedangkan ia untuk keselamatan kita di akhirat sana. Sungguh tidak adil mereka yang lalai.

📌 Hadirkan rasa dalam hati ingin benar memburu pahala dan keredhoaan Allah yang Allah tawarkan di bulan ini. Jangan pandang sebelah mata tawaran Allah hingga hati keras dan liar dengan nilai akhirat. Sebaliknya hati sangat berahi dengan nilai dunia yang sementara.

📌 Jangan bertangguh dan beralasan untuk amalkan sunah Baginda saw. Kita mati bila-bila masa. Apa alasan kita di hadapan Allah jika masih gagal dlm usia yang ada untuk berpuasa 9 Zulhijjah ? Berpuasa sehari sahaja bukan dua hari, bukan 30 hari...

📌 Jika anda ingin semangat melakukan amaan sunah di atas, mohonlah pertolongan Allah. Ramai orang faham tapi gagal beramal kerana Allah tidak mengizinkannya. Jangan lupa ajarkan pada orang lain. Berganda- ganda keuntungan pahala. Inilah MLM Pahala.

Selamat Menyambut Bulan Zulhijjah.

Wednesday, 24 September 2014

Pramugari Syarikat Penerbangan Vietnam Hanya Pakai Bikini Saja

Dalam konsep pengiklanan wanita biasa digunakan sebagai 'pelaris' kepada satu-satu perniagaan. Biasanya wanita yang berwajah cantik akan digunakan sebagai staf atau model. Ini termasuklah perniagaan yang menawarkan servis seperti syarikat penerbangan.

Tetapi, satu syarikat penerbangan dari Vietnam, VietJet, boleh dikatakan melampau apabila pramugarinya tampil dengan hanya memakai bikini dan sarung tangan kaki, tak ubah seperti pelakon lucah dalam iklan mereka baru-baru ini.

Isu ini telah menjadi viral di internet dengan ramai yang mengkritik cubaan 'menjual' servis syarikat mereka dengan cara tersebut.
Tindakan ini dikritik selepas penumpang merakam tarian disajikan lalu memuat naik di laman sosial.

RM1300 JIKA MAHU SEJAM BERSAMA VIVIANMasih ingat lagi dengan Vivian? Rasanya satu Malaysia tidak akan lupa dengan isu dia dengan pasangannya Alvin, atau lebih terkenal dengan nama 'Alvivi' membuat poster 'selamat berbuka puasa' yang dihiasi dengan gambar mereka sedang menjamah daging babi.

Pasangan itu kini dikatakan sudah berpisah pada Januari lepas. Setelah itu tiada khabar dari mereka.

Tetapi, baru-baru ini, melalui sebuah forum Malaysia, seorang pengguna forum tersebut telah berkongsi satu gambar yang menunjukkan profil Vivian di dalam laman AshleyMadison.com, sebuah laman web dating atau mencari teman.

Di dalam gambar tersebut, Vivian dilihat menawarkan kepada sesiapa yang ingin bersamanya dengan kadar bayaran RM 1,300 selama satu jam.

Adehh..mahalnya.. Tapi siapa tahu mungkin ada juga yang sanggup??

AshleyMadison.com merupakan servis dating online yang mana membolehkan orang ramai menempah untuk keluar dengan pengguna di laman tersebut.

Sumber

Tuesday, 23 September 2014

Perhhhhh..... Seksinya Kilafairy


Ok, sengaja kami mahu mengimbau kembali filem seram pertama arahan Yusry KRU ini. Filem seram ini adaptasi dari kisah-kisah legenda hantu yang sering meniti di bibir pengguna lebuhraya Karak satu ketika dahulu.
Filem Karak juga adalah filem pertama yang menggunakan CGI dalam penghasilan hantu-hantunya yang boleh dikatakan super seram dan ganas.
Filem ini dilakonkan oleh beberapa pelakon yang baru nak naik pada ketika itu termasuklah Kilafairy.
Salah satu adegan paling hot yang dilakonkan oleh Kila dalam filem ini adalah adegan mandi. Off course bukan adegan bogel macam cerita Hollywood. Kila hanya berkemban dengan sehelai kain batik bersedia untuk mandi di dalam satu babak dalam dilem tersebut.
Memang seksi habis...ada ketikanya, kain batik Kila seolah-oleh mahu terlondeh...heh!

Sunday, 21 September 2014

Hebatnya Bermadu

Madu merupakan satu-satunya makanan atas muka bumi yang tidak akan basi mahupun rosak. Apa yang terjadi hanyalah ianya ''bertukar jadi gula''. Realiti sebenarnya, madu tetap madu.
Bagaimanapun, bila ditinggalkan di tempat yang gelap dan sejuk pada waktu yang lama ianya akan men''hablur'' atau kristallized.
Apabila ini berlaku , didihkan sedikit air dan masukkan bekas yang berisi madu ke dalam air panas , dan tutup api dari terus menyala, dan biarkan madu cair secara biasa tanpa pendidihan. Ianya akan tetap kekal sebagai madu dari segi perubatan dan keadaan.
Jangan didihkan madu atau masukkan ke dalam mikrowave, ini akan membunuh atau merosakkan enzim-enzim berguna di dalam madu.
Syarikat ubat (ubat-ubatan moden) tidak suka perkara ini kecoh di dalam masyarakat yang mana fakta menunjukkan madu dan kayu manis : campuran madu dan kayu manis boleh menyembuhkan hampir kesemua penyakit. Madu boleh didapati di semua negara dunia.
Para saintis juga menerima bahawa madu merupakan ubatan ''Ram Ban'' (paling berkesan) terhadap semua jenis penyakit.
Madu boleh digunakan tanpa tanpa sebarang kesan sampingan untuk apa-apa jenis penyakit.
Sains moden juga mengatakan bahawa walaupun madu adalah manisan, tetapi apabila diambil pada dos yang betul sebagai ubat , ianya tidak akan memberi kesan buruk termasuk pada pengidap kencing manis.
Ini di antara kajian dari saintis barat :
Penyakit Jantng : Buatkan serbuk kayu manis. Sapukan madu dan serbuk kayu manis pada roti dan makan secara tetap setiap hari semasa sarapan (sebagai ganti dari jem). Ini akan mengurangkan kolesterol di dalam pembuluh darah (arteri) dan menyelamatkan pesakit dari serangan jantung (heart attack).
Juga, bagi yang sedia ada atau pernah diserang serangan jantung , apabila amalan ini dibuat secara harian, ianya akan menjauhkan pesakit berbatu-batu dari serangan seterusnya.
Penggunaan secara tetap amalan di atas akan mengurangkan kesukaran bernafas (membetulkan pernafasan) dan akan menguatkan jantung mengepam. Di
Amerika dan kanada , pelbagai jururawat di rumah telah merawat pesakit secara jayanya dan juga didapati bahawa pada satu tahap umur, pembuluh dan salur darah (arteri dan vein) akan hilang flexibilitinya (kekenyalan) dan akan mudah tersumbat , madu dan kayu manis akan mengembalikan semula sifat asalnya.
Radang sendi (arthritis) : pesakit arthritis boleh mengambil secara harian (pagi dan malam) satu cawan air suam bersama 2 sudu teh madu dan satu sudu serbuk kayu manis. Apabila ini diambil secara tetap , pesakit kronik arthritis juga boleh sembuh. Di dalam kajian terbaru yang diketuai oleh Universiti Copenhagen , mereka mendapati bawa doktor-doktor yang merawat psakit mereka dengan campuran 1 sudu madu dan 1/2 sudu serbuk kayu manis sebelum sarapan pagi, mereka mendapati bahawa di dalam satu minggu (dari 200 orang pesakit yang dirawat) - 73 pesakit hilang kesakitannya di dalam seminggu dan di dalam sebulan , hampir kesemua pesakit yang tidak boleh berjalan atau bergerak disebabkan radang (arthritis) sudah boleh berjalan tanpa sebarang kesakitan.
Jangkitan Pundi Kencing: ambil dua sudu serbuk kayu manis dan satu sudu madu di dalam air suam dan minum. Ianya akan membunuh kuman di dalam pundi.
Kolesterol : Dua sudu besar madu dan tiga sudu teh serbuk kayu manis dicampurkan dengan 16 auns air teh diberikan pada pesakit kolesterol , didapati bahawa kandungan kolesterol di dalam badan pesakit turun sebanyak 10% hanya selepas 2 jam. Apabila ini diambil sebanyak 3 kali sehari , sebarang penyakit kolesterol tahap kronik akan sembuh. Melalui maklumat yang diterima dari Journal , madu asli yang diambil secara harian bersama makanan mengurangkan komplen(keluhan) terhadap kolesterol.
Selesema : bagi yang terseksa dengan selesema perlu mengambil 1 sudu besar madu bersama 1/4 sudu serbuk kayu manis 3 kali sehari. Proses ini akan menyembuhkan kesemua batuk yang terus, demam , dan membersihkan sinus (ruang udara di dalam tengkorak sekeliling hidung).
Perut Meragam : Madu diambil bersama kayu manis menyembuhkan sakit perut.

Saturday, 20 September 2014

7 Kegunaan Air Beras

Air yang digunakan untuk membasuh beras sebenarnya mempunyai banyak faedah. Jangan dibuang air berkenaan.
1. Boleh diguna untuk menghilang bau hanyir ikan-ikan yang disiang .
2. Air beras dari cucian ikan tadi boleh digunakan untuk dibuat air siraman pokok bunga seperti pokok bunga mawar (ros). Bunganya pun cepat dan cantik kalau dah sihat (hasil dari siraman air beras + ikan tadi).
3. Boleh juga digunakan untuk menyiram pokok terung, cili supaya buahnya akan menjadi lebat dan tidak dimakan ulat.
4. Boleh juga digunakan untuk merendam sayur-sayuran yang telah dipotong untuk memasak untuk menghilangkan kesan-kesan racun sayur pada daun-daun sayur tersebut.
5. Air beras basuhan yang pertama boleh diminum untuk mengurangkan tekanan darah. (Amalkan sekurang-kurangnya 2xi seminggu).
6. Air beras basuhan kedua dan ketiga pula boleh digunakan untuk membasuh muka agar kulit muka lebih licin dan lembut. (Amat sesuai untuk muka yang berjerawat dan berminyak). Pastikan selawat supaya muka akan berseri dan bercahaya.
7. Basuh muka setiap kali anda membasuh beras sambil berselawat sekurang-kurangnya tiga kali sebelum membasuh muka. Amalkan sepanjang masa. yang penting muka akan bercahaya dan berseri .

Thursday, 18 September 2014

Pesulap-pesulap yang paling berpengaruh di dunia

Jean Eugene Robert-Houdin
Robert-Houdin lahir di Prancis dan membawa sebuah aliran magic baru yang disebut “salon-magic”. Magic yang dibawanya adalah gabungan antara ilusi dan alat-alat berat yang canggih untuk melakukan magic trik, digabungkan dengan teknik kecepatan tangan yang brilian. Ia termasuk magician yang revolusioner, karena pertama kali memperkenalkan kostum “jas formal” di atas panggung. Sebelumnya, magician selalu identik dengan jubah panjang khas “Merlin” dan kotak peralatan yang besar dan berat.
Salah satu show-nya yang paling terkenal adalah saat ia melakukan “bullet catch”/ menangkap peluru di Algeria, untuk membuktikan bahwa magic modern Eropa jauh lebih spektakuler dari magic primitif Afrika.
Harry Houdini
Lahir di Eirich-Weiss, Houdini lebih dikenal sebagai seorang Escapologist yang sangat brilian. Escapologist adalah kemampuan untuk meloloskan diri dari berbagai bahaya. Salah satu trik Houdini yang paling terkenal adalah “Water Chamber”, yang juga dimainkan oleh Rizuki di final the Master season 3. Selain memainkan berbagai trik escapologist yang sangat gemilang, Houdini juga tampil di berbagai film drama dan komedi. Houdini diyakini sebagai pionir yang mampu membawa dunia magic ke dunia entertainment.
Doug Henning
Doug Henning adalah magician asal Kanada yang pertama kali mengenakan kostum T-Shirt dan celana Jeans di atas panggung, meninggalkan kostum formal yang biasa dipakai magician di periode sebelumnya. Ia dikenal karena kemampuannya untuk menggabungkan magic dan seni. Di atas panggung, Henning tak hanya mempertontonkan magic, tapi juga seni tari, seni musik dan komedi. Henning meninggal tahun 2001 karena kanker.
David Copperfield
Copperfield muda mulai tampil di atas panggung pada pertengahan tahun 1970-an, dan dikenal sebagai magician yang flamboyan dan tampan. Saat magician lain masih melakukan trik menghilangkan asisten di atas panggung, Copperfield menghilangkan berbagai objek yang luar biasa besar. Salah satu yang paling terkenal adalah show-nya saat menghilangkan Patung Liberty di tahun 1976. Selain itu, ia juga menghilangkan pesawat Jet Orient, terbang di Grand Canyon, dan berjalan menembus tembok Cina. Saking hebatnya, banyak orang yang menganggap Copperfield bekerja sama dengan jin/ setan, padahal yang ia lakukan adalah memanfaatkan teknologi modern semaksimal mungkin.
Val Valentino
Dikenal juga sebagai “magician bertopeng/ masked magician”. Valentino adalah seorang magician yang membongkar trik-trik luar biasa magician lain dalam sebuah acara televisi di Fox TV. Konon, Valentino saat ini masih menyembunyikan identitas aslinya, untuk menghindari para magician yang marah dan kecewa. Namun, hal-hal yang dilakukan Valentino di televisi dipercaya mampu meningkatkan apresiasi dan ketertarikan masyarakat awam pada dunia magic. Valentino selalu mengatakan, bahwa ia membuka trik magic untuk “mendorong” magician lain mencari trik baru yang benar-benar “fresh” dan berkualitas, demi kemajuan dunia magic.
David Blaine
David Blaine dianggap sebagai salah seorang magician yang pertama kali menyesuaikan diri dengan selera masa kini di era globalisasi. Ia tampil dengan gaya yang sangat santai dan membawa magic dari atas panggung “turun ke jalan” dengan melakukan street magic. Show yang ia bawakan tidak hanya terfokus pada sang magician semata, namun lebih kepada reaksi para penonton saat menyaksikan sebuah magic show berlangsung. Banyak orang yang mengatakan, “Blaine makes magic become ‘cool’ again”.
Criss Angel
Christopher Nicholas Sarantakos (lahir 19 Desember 1967;dengan nama Criss Angel) adalah seorang pesulap dan ilusionis berkebangsaan Amerika Serikat. Ia juga seorang musisi, ahli meloloskan diri, dan pemain atraksi adegan berbahaya. Ia dikenal melalui sebuah acara TV yang dibawakan olehnya, acara tersebut berjudul Criss Angel Mindfreak. Ia adalah orang Amerika Serikat keturunan Yunani. Criss Angel dibesarkan di East Meadow, Long Island, New York. Criss Angel sempat menampilkan beberapa trik sulap yang cukup menggoncangkan publik beberapa waktu yang lalu. Salah satunya adalah trik berjalan di atas air yang cukup terkenal, bahkan sempat diadaptasi oleh Deddy Corbuzier ke dalam show-nya beberapa waktu yang lalu. Trik lain adalah levitasi (terbang melayang) dari satu bangunan ke bangunan lain, yang konon dikabarkan memakai bantuan jin dan ilmu hitam. Namun sebenarnya, semua hal yang dilakukan oleh Criss Angel ada trik yang sangat rasional dan logis.

Tuesday, 16 September 2014

Nga Kor Meng: Saya Mampu maaaaa...

IPOH - Beberapa laman blog sejak kelmarin mendedahkan beberapa gambar melibatkan sebuah rumah dan beberapa kereta dipercayai milik Pengerusi DAP Perak, Nga Kor Ming.
Berdasarkan maklumat di dalam blog berkenaan mendakwa ia merupakan antara harta dikumpulkan Ahli Parlimen Taiping itu sejak menjadi wakil rakyat.
Malah blog berkenaan turut mendakwa kekayaan Kor Ming itu diperoleh selepas mendapat habuan daripada Kerajaan Negeri Kelantan apabila bersetuju menyokong Timbalan Pesuruhjaya Pas Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak.
Menjawab persoalan itu, Kor Ming yang dihubungi Sinar Harian mendakwa ada pihak tidak bertanggungjawab menggunakan gambar itu untuk menyerang peribadinya.
Menurutnya, pada Sabtu lalu, terdapat individu yang mengambil gambar rumahnya di Bandar Baru Tambun, di sini, untuk tujuan itu.
“Saya tahu individu berkenaan dan hantar gambar kepada pihak-pihak tertentu untuk cemar nama baik saya.
“Tindakan ini sudah melanggar undang-undang dan ganggu privasi saya. Malah gambar ahli keluarga saya turut didedahkan. Perbuatan ini meletakkan keluarga saya dalam bahaya,” katanya.
Menurut Kor Ming, tindakan undang-undang sewajarnya akan diambil terhadap individu dan pihak-pihak yang melakukan perbuatan sedemikian.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau mengakui rumah berkenaan baharu saja diduduk dua minggu lalu.
“Kenapa mahu jadi isu. Saya tak boleh beli rumah ke? Bukannya saya beli cash (tunai).Saya pinjam bank dengan bayaran bulanan untuk tempoh selama 20 tahun.
“Sebagai bekas peguam senior dan wakil rakyat, takkan saya tak mampu nak beli rumah. Lagipun bukan harganya sehingga RM10 juta,” katanya.
Kor Ming berkata, isu berkenaan tidak melibatkan kepentingan awam malah beliau mendakwa rumah pemimpin-pemimpin BN lagi besar dan mewah lapor Sinar Harian

Friday, 12 September 2014

Persiapan Rakyat Menghadapi GST

Semasa pembentangan Belanjawan Kerajaan 2014 pada 25 Oktober 2013, Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan rancangan kerajaan untuk melaksanakan Goods and Services Tax (GST) dengan menggantikan Sales and Services Tax (SST) yang akan dikuatkuasakan mulai 1 April 2015.
Susulan daripada itu, timbulnya perdebatan sama ada langkah itu adalah adil kepada rakyat atau tidak serta sama ada ia akan membebankan rakyat pada masa akan datang atau tidak.
Bagi mendapatkan gambaran jelas berhubung dengan GST, disini disertakan soal jawab berkenaan GST.
APA ITU GST?
GST ialah cukai yang dikenakan pada setiap peringkat sama ada pengeluar, pemborong, peruncit dan pengguna. GST juga merupakan satu sistem cukai tambah nilai (value added tax VAT).
Ini bermakna nilai cukai akan bertambah pada setiap peringkat urus niaga.
GST dikenakan pada setiap urus niaga kecuali jika urus niaga itu diberi pengecualian.
Walaupun GST akan dikenakan pada setiap urus niaga, namun pada akhirnya, pengguna akan membayar sekali sahaja kerana GST mempunyai mekanisme kredit cukai input atau input tax credit di mana cukai yang dibayar oleh sebuah firma dalam proses pembuatan dan pengagihan boleh dituntut balik.
Cuma pengguna akhir sahaja yang tidak dapat meminta balik cukai yang dibayar oleh mereka.
KENAPA KERAJAAN MELAKSANAKAN GST?
GST dilaksanakan kerana kerajaan sudah mengalami defisit fiskal kadar dalam keluaran domestik kasar negara meningkat.
Peningkatan ini telah berlaku hampir 42 tahun dan hanya 5 tahun sahaja negara mempunyai lebihan hasil dalam peruntukan.
Defisit bermakna perbelanjaan negara melebihi hasil pendapatan. Apabila defisit bertambah, ia akan meningkatkan hutang negara. Keadaan ini tidak begitu baik sebenarnya.
Sekarang World Bank telah memberi amaran akibat peningkatan ini dan menyebabkan kedudukan negara akan turun.
Apa yang menjadi masalahnya dengan kedudukan ini ialah, negara akan mengalami kesusahan untuk mendapatkan pinjaman dari luar.
Terdapat beberapa agensi yang menilai kedudukan atau rating seperti Standart Impure, Rating Agency Malaysia (RAM) dan banyak lagi.
Sekiranya rating ini tinggi, ia akan memudahkan negara untuk mendapatkan pinjaman kewangan dari luar.
Jika kedudukan negara turun bermakna kedudukan ekonomi berada dalam keadaan yang tidak baik.
Oleh sebab ini, kerajaan telah mengambil inisiatif dengan memperkenalkan GST.
MENGAPA GST DILAKSANAKAN PADA 1 APRIL 2015?
Pengalaman dari negara luar telah membuktikan bahwa GST bukanlah cukai yang boleh dikenakan pada hari esok. Ianya memerlukan banyak persedian dari segi penjual, pemborong dan pengguna.
Mekanismenya sangat rumit dan memerlukan masa bagi membuat persedian bukan sahaja kepada mereka yang dikenakan cukai malah kepada pihak yang mengutip cukai.
Pengalaman dari negara luar menunjukkan, sesebuah negara yang ingin melaksanakan GST memerlukan dua tahun bagi membuat persediaan sepenuhnya.
Dalam masa tersebut, apa yang perlu dilakukan adalah dengan mengadakan kempen bagi menerangkan struktur dan mekanisme GST.
Masalahnya di Malaysia pada waktu ini, masih tidak banyak kempen kesedaran yang dijalankan bagi menerangkan cara pelaksanaan GST kepada pengguna.
Walau bagaimanapun, sekiranya kempen yang dilaksanakan oleh kerajaan gagal, maka ini akan menyebabkan berlakunya pembaziran wang negara.
Sehingga sekarang kita dapati masih ramai pengguna yang tidak memahami perlaksanaan GST yang akan dilaksanakan tidak lama lagi.
BAGAIMANAKAH MAHU MEMASTIKAN KETELUSAN GST KEPADA MASYARAKAT?
Semua jenis cukai susah untuk memastikannya telus kepada semua pihak.
Perlaksanaan GST lebih ketat kerana setiap orang yang membayar GST perlu mengekalkan rekod yang jelas.
Sekiranya rekod tidak jelas, mereka tidak boleh mendapat bayaran balik atas cukai yang sudah dibayar.
Secara umumnya, boleh kita katakan GST ini mempunyai sistem check and balance kerana untuk mendapatkan bayaran balik kita mesti menulis rekod dengan telus.
ADAKAH GST MENYEBABKAN KENAIKAN KADAR INFALASI DAN HARGA BARANG?
Tanggapan bahawa negara akan mengalami inflasi adalah betul. Setiap negara yang melaksanakan GST akan menyebabkan peningkatan harga barangan untuk sekali ganda.
Kadar inflasi bukanlah kenaikan harga barangan untuk sekali sahaja. Inflasi ialah apabila harga barangan meningkat tahun demi tahun. Ia adalah satu proses dan lebih dikenali sebagai one time increase.
Bagi keadaan di Malaysia, kemungkinan besar akan berlakunya inflasi kerana apabila GST dilaksanakan, subsidi akan ditarik balik dan menyebabkan kenaikan harga barangan.
Impak yang membimbangkan ialah kesan GST dan kesan kenaikan harga barangan akibat penarikan balik subsidi berlaku pada masa yang sama sehingga menyebabkan berlakunya inflasi.
Sekarang, rakyat sudah mula mempersoalkan kenaikan harga barangan akibat pengurangan subsidi oleh kerajaan dan ditambah pula dengan beban GST akan menyebabkan keadaan menjadi lebih buruk.
APAKAH KEBAIKAN GST KEPADA NEGARA DAN RAKYAT?
GST akan mendatangkan hasil yang lebih tinggi kepada negara. Manakala rakyat hanya bergantung kepada apa yang akan dilakukan oleh kerajaan dengan hasil pungutan cukai yang lebih tinggi.
Rakyat akan beruntung sekiranya kerajaan menggunakan cukai yang dipungut untuk kebaikan mereka.
Sekiranya berlakunya pembaziran kewangan negara, ia tidak akan mendatangkan apa-apa faedah kepada rakyat dan perlu menanggung beban yang lebih berat dalam menghadapi inflasi.
BERAPA KADAR YANG SESUAI DIKENAKAN JIKA GST MAHU DILAKSANAKAN?
Pada mulanya, kerajaan mencadangkan sebanyak 4%,  tetapi kadar ini adalah terlalu rendah. Ini disebabkan oleh kos mentadbir cukai ini yang tinggi dan kerajaan merasakan 6% adalah kadar yang sesuai.
Apa yang perlu diberi perhatian ialah kerajaan perlu memberi jaminan kepada rakyat bahawa kadar yang dikenakan sebanyak 6% akan dikekalkan sekurang-kurangnya selama lima sehingga tujuh tahun untuk mendapatkan keyakinan daripada rakyat.
Sebagai contoh di Singapura, kadar GST mula diperkenalkan sebanyak 3% dan kerajaan telah memberi jaminan pengekalan kadar ini selama lima tahun.
Walau bagaimanapun, kerajaan telah mengekalkannya selama tujuh tahun.
Membayar cukai tidak menjadi masalah untuk menambah pendapatan negara.
Sekiranya kerajaan menggunakan pendapatan cukai GST secara bijaksana dengan menjalankan projek-projek yang mampu memberi keuntungan semula kepada rakyat.
Contohnya di Sweden dan Denmark, rakyat terpaksa membayar cukai yang tinggi tetapi apa yang diperolehi oleh mereka ialah pendidikan percuma sehingga ke peringkat ijazah doktor falsafah. Hal ini kerana kerajaan mengenakan cukai yang tinggi untuk memberi kemudahan semula kepada rakyat.
Di Malaysia, hal yang membimbangkan kita adalah kerana kerajaan telah banyak melakukan pembaziran kewangan negara.
Sekiranya, kita memberi lebih ruang dengan meningkatkan hasil pendapatan negara, pembaziran yang lebih banyak akan berlaku pada masa akan datang.
Laporan audit negara tahun demi tahun mendedahkan kebocoran dan pembaziran. Kerajaan perlu menunjukkan tindakan yang serius tentang pembaziran yang terlaku berlaku untuk meyakinkan rakyat.
IMPLIKASI PERLAKSANAAN GST TERHADAP GOLONGAN PERTENGAHAN KE BAWAH DAN TIDAKKAH GST AKAN MENAMBAH BEBAN RAKYAT BERPENDAPATAN RENDAH?
Penang Instistut baru-baru ini telah menjalankan satu kajian mengenai kesan perlaksanaan GST di Malaysia. Dapatan kajian menunjukkan bahawa ia akan membebankan rakyat yang berpendapatan rendah.
Beban yang paling tinggi bukannya ditanggung oleh masyarakat yang berpendapatan sangat rendah atau berpendapatan sangat tinggi.
Ianya ditanggung oleh golongan yang berpendapatan pertengahan bawah.
Rakyat miskin mereka tidak akan mengalami kesulitan kerana barangan yang digunakan oleh mereka tidak dikenakan cukai oleh kerajaan.
Manakala bagi golongan yang berpendapatan tinggi, mereka tidak mempunyai masalah kerana mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk membeli barangan yang dikenakan cukai.
Kajian tersebut turut menunjukkan bahawa golongan berpendapatan pertengahan bawah adalah terdiri daripada kaum Melayu yang berpendapatan rendah berbanding kaum bukan Melayu.
Kajian tersebut menunjukkan bahawa kemungkinan besar akan berlakunya inflasi di Malaysia.
NEGARA ASEAN YANG MELAKSANAKAN GST DAN BAGAIMANA KESANNYA KEPADA NEGARA DAN RAKYAT ITU SENDIRI?
Tiada negara yang suka  perlaksanaan cukai. Walau bagaimanapun, Malaysia merupakan antara negara terakhir yang melaksanakan GST.
Cadangan untuk melaksanakan GST bermula ketika Tun Daim Zainuddin sebagai Menteri Kewangan Malaysia tetapi tidak dipersetujui oleh Tun Dr Mahathir pada ketika itu sebagai Perdana Menteri.
Cadangan perlaksanaan GST ini terus disuarakan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim kerana pada masa tersebut, ekonomi negara sedang meningkat dan bukan seperti sekarang.
Keadaan ekonomi negara pada waktu sekarang tidak bersesuaian untuk melaksanakan GST.
Sekiranya ekonomi negara melambung tinggi barulah ia merupakan waktu yang paling sesuai untuk mengenakan cukai tersebut.
NASIHAT DAN CADANGAN PROF UNTUK RAKYAT BAGI BERDEPAN GST
GST ialah cukai penggunaan. Sekiranya rakyat boleh mengurangkan penggunaan barangan yang tidak penting, beban cukai yang ditanggung akan menjadi kurang.
Kedua, rakyat mesti membuktikan kepada kerajaan bahawa mereka serius tentang tanggungjawab kerajaan apabila kerajaan diberi hasil yang begitu besar. Rakyat tidak boleh terus senyap dengan membiarkan kerajaan melakukan apa-apa dengan sesuka hati.
Rakyat perlu bangkit dan menunjukkan bahawa kerajaan sedang diperhatikan.
Tunjukkan bahawa rakyat tahu apa yang berlaku. Ini akan menyebabkan kerajaan akan lebih berhati-hati. Hal ini kerana, kerajaan akan berbalik kepada rakyat untuk meraih undi ketika pilihanraya.
Sekiranya rakyat main-main, kita akan mendapat kerajaan yang main-main. Sekiranya kita serius, kita akan mendapat kerajaan yang serius.

Thursday, 11 September 2014

Guru Mengaku Soalan Matematik UPSR Bocor Diterima Mealui WhatsApp

KUALA LUMPUR: Kertas Matematik 1 bagi Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) juga dipercayai telah bocor dan tersebar kepada umum sebelum lebih 400,000 calon peperiksaan awam itu menjawab kertas berkenaan pagi Rabu.
Seorang guru yang menghubungi Astro AWANI mendakwa menerima foto soalan-soalan dalam kertas berkenaan bersama jawapannya melalui WhatsApp pada pukul 7.40 pagi. Ujian Matematik Kertas 1 bermula pada pukul 8.15 pagi.
Guru itu yang enggan identitinya didedahkan menambah beberapa orang rakannya menerima soalan berkenaan lebih awal, sesetengahnya sejak petang Selasa.
"Soalan (Matematik) yang saya lihat (melalui WhatsApp) itu sama dengan apa yang keluar," katanya.
Menurut guru itu lagi, soalan bocor itu disebarkan dalam kalangan guru melalui aplikasi pesanan mudah alih tersebut.
Astro AWANI menunjukkan foto soalan-soalan Matematik Kertas 1 itu kepada calon yang menduduki peperiksaan tersebut. Mereka mengesahkan soalan-soalan tersebut sama dengan yang kertas soalan yang mereka terima.
Lembaga Peperiksaan ketika diminta mengulas enggan memberi sebarang kenyataan.
Lembaga Peperiksaan pada petang Rabu mengumumkan penangguhan peperiksaan UPSR bagi kertas Sains untuk ketiga-tiga sekolah kebangsaan dan sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil selepas mendapati soalan bagi kertas itu bocor.
Peperiksaan bagi kertas Sains dijadualkan pada Khamis pukul 8.15 pagi, tetapi kini ditangguhkan kepada tarikh baru pada 30 September iaitu selepas cuti penggal persekolahan.
Menurut Pengarah Lembaga Peperiksaan, Dr. Na'imah Ishak siasatan awal pihaknya mendapati kandungan soalan bagi kertas peperiksaan tersebut telah tersebar menerusi media sosial.
"Lembaga Peperiksaan telah membuat laporan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan dan mengambil tindakan mengikut peruntukan undang-undang," katanya.
Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam reaksinya meminta maaf kepada semua calon UPSR dan ibu bapa berhubung penangguhan itu.
Beliau berharap penangguhan itu tidak mengganggu tumpuan calon yang terpaksa menunggu sehingga selepas cuti sekolah ini untuk menduduki peperiksaan berkenaan.
Sekolah akan bercuti selama seminggu bermula Jumaat ini, sehari selepas UPSR selesai.

Wednesday, 10 September 2014

Siapa Yang Bertanggungjawab Membocorkan Soalan UPSR

KUALA LUMPUR: Kertas Peperiksaan Sains 018, 028, 038 bagi Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 yang dijadualkan berlangsung pada Khamis ditangguhkan pada 30 September kerana didapati bocor.

Menurut kenyataan media Lembaga Peperiksaan (LP) yang dikeluarkan hari ini, Pengarah Peperiksaan Dr Na'imah Ishak berkata siasatan awal mendapati kandungan soalan bagi kertas peperiksaan tersebut telah tersebar menerusi media sosial.

"Lembaga Peperiksaan memaklumkan bahawa kertas peperiksaan Sains 018, 028, 038 bagi UPSR tahun 2014 yang dijadualkan pada 11 September 2014 ditangguhkan.

"Tarikh baharu bagi peperiksaan Sains 018, 028, 038 adalah pada 30 September 2014," kata Dr Na'imah.

Ujarnya, Lembaga Peperiksaan juga telah membuat laporan kepada pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan dan mengambil tindakan mengikut peruntukan undang-undang.


Fikir Dulu Sebelum Mahu Membesarkan Zakar

Sebelum anda membuat keputusan menjalani pembedahan untuk membesarkan saiz zakar, anda mungkin perlu berfikir berkali-kali. Sanggupkah anda menanggung kesan negatif dan bukannya positif yang anda impikan?
KEBANYAKAN lelaki yang menganggap saiz zakarnya terlalu kecil sebenarnya memiliki saiz yang normal. Beberapa kajian baru-baru ini mendapati ratusan lelaki telah meminta nasihat doktor kerana bimbang tentang saiz zakar mereka. Namun, hakikatnya, mereka ini adalah pemilik zakar bersaiz normal.
Iklan-iklan media elektronik mahupun cetak biasanya mengaburi lelaki bahawa pasangan masing-masing mementingkan saiz zakar.
Boleh jadi, saiz zakar anda sebenarnya berada dalam lingkungan normal. Saiz zakar yang sangat kecil biasanya berukuran kurang daripada tiga inci apabila berada dalam keadaan tegang. Keadaan ini dikenali sebagai zakar mikro (micropenis).
Tetapi, dalam kebanyakan kajian, lelaki yang memiliki zakar mikro ini juga didapati mampu mengecapi kepuasan dalam hubungan seks dan mempunyai anak.
Ya, mungkin benar sesetengah wanita mengambil kisah mengenai saiz zakar pasangannya, tetapi kebanyakan wanita tahu saiz bukan kayu pengukur kepada segala kepuasan di ranjang.
Kebenarannya ialah saiz zakar yang terlalu besar mungkin bukan satu kelebihan ketika hubungan seksual berlangsung. Ini kerana hujung zakar yang panjang mungkin akan memberi satu 'pukulan' kepada serviks pasangannya sekali gus mengakibatkan rasa sakit.
Memahami keperluan fizikal dan emosi pasangan boleh dilakukan menerusi perbincangan. Kaedah ini lebih praktikal untuk memperbaiki hubungan intim anda berbanding mengambil keputusan menukar saiz zakar.
Pihak peniaga dan pengiklan mungkin menawarkan sejumlah jenis produk pembesaran zakar tanpa jarum. Iklan-iklan juga kelihatan 'serius' dengan pengesahan daripada penyelidik saintifik. Hakikatnya, dakwaan tentang keselamatan dan keberkesanannya adalah tidak berasas.
Oleh kerana tiada kajian saintifik yang meluluskan sebarang jenis produk pembesaran zakar, maka, pengiklan terpaksa bergantung kepada testimoni pengguna.
Malah, Pentadbiran Pemakanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat juga belum pernah meluluskan sebarang ubatan atau peralatan untuk membesarkan saiz zakar.
Jadi, berhati-hatilah dengan pelbagai teknik yang mendakwa mampu membesarkan saiz zakar kerana sesetengah daripadanya mungkin boleh mengakibatkan kerosakan serius seperti berikut:
Senaman memicit secara manual
Senaman yang menggunakan pergerakan tangan untuk menolak darah daripada pangkal ke kepala zakar yang separa-tegang, sepatutnya dilakukan secara kerap. Walaupun teknik ini mungkin lebih selamat berbanding kaedah lain, ia boleh menjurus kepada pembentukan parut, kesakitan dan kecacatan. Tiada kajian saintifik yang mengesahkan keberkesanan teknik ini.
Pam vakum
Oleh kerana pam boleh menggalakkan aliran darah ke dalam zakar dan menyebabkannya bengkak, maka, kaedah ini hanya sesuai untuk rawatan masalah ketidaksuburan. Cara ini hanya memberi ilusi saiz zakar yang lebih besar padahal kesannya jarang berkekalan. Penggunaan alat ini untuk jangka masa panjang boleh merosakkan tisu-tisu kenyal dalam zakar dan menjurus kepada ketegangan kurang kukuh.
Pil dan losen
Kandungan produk ini biasanya terdiri daripada vitamin, bahan mineral, herba atau hormon seperti testosteron yang mendakwa mampu membesarkan saiz zakar. Hakikatnya, tiada satu pun produk ini telah dibuktikan berkesan.
Selain itu, pelbagai teknik pembesaran zakar telah 'dicipta' oleh pakar-pakar bedah. Namun, tiada satu pun daripadanya disahkan oleh mana-mana organisasi perubatan.
Malah, semua Persatuan Urologi Amerika, Persatuan Pembedahan Plastik Estetik Amerika dan Persatuan Pakar-pakar Bedah Plastik Amerika (ASPS) telah mengeluarkan kenyataan polisi terhadap pembedahan kosmetik untuk memperbaiki keadaan zakar.
Kepelbagaian teknik yang digunakan ini cuma berada pada peringkat eksperimentasi sahaja. Belum ada kajian kukuh tentang hasil dan risiko sebenar akibat komplikasi 'membetulkan' zakar.
Salah satu prosedur memanjangkan zakar melibatkan pemotongan ligamen yang melekat pada zakar sehingga tulang pubik. Selain itu, ia juga merangkumi pemindahan kulit dari abdomen kepada hulu zakar. Apabila ligamen ini dipotong, ia mungkin membuatkan zakar kelihatan panjang kerana caranya tergantung ke bawah.
Namun, masalahnya, pemotongan ligamen tersebut boleh mengakibatkan ketegangan zakar menjadi tidak stabil dan menghala ke posisi pelik apabila menegang.
Kibasan kulit dari kawasan pubik ke dalam zakar pula misalnya boleh menjurus kepada kecacatan serius seperti penumbuhan bulu pada pangkal zakar, kesan parut dan masalah lain.
Satu lagi teknik ringkas adalah mencantumkan lemak yang diambil dari bahagian abdomen atau punggung ke dalam zakar. Malah, ada sesetengah pakar bedah menggunakan tisu yang diperoleh daripada mayat!
Pihak ASPS turut menyelar kaedah suntikan lemak ke dalam zakar yang sebenarnya belum terbukti selamat dan memanfaatkan. Sebaliknya, pesakit mungkin terdedah kepada risiko jangkitan, hilang sensitiviti pada kulit, pendarahan berlebihan dan hilang fungsi zakar.
Pembedahan bukan sahaja berisiko, mahal dan tidak semestinya menjanjikan hasil yang memuaskan.
Kajian mendapati kebanyakan lelaki yang pernah menjalani pembedahan membesarkan zakar tidak berpuas hati dengan hasilnya. Dalam sesetengah kes serius, sebahagian lelaki terpaksa menjalani pembedahan tambahan untuk membetulkan kecacatan akibat prosedur rawatan asal.
Kesan-kesan negatifnya termasuk parut, zakar yang lebih pendek, hilang sensitiviti dan kehadiran bonjolan-bonjolan lemak abnormal. Impak negatif lain yang turut dilaporkan termasuk ketidaksuburan, pembuangan air kencing tidak terkawal dan kesakitan berterusan.
Akibatnya, anda terpaksa membayar 'harga' yang mahal. Di AS, sekurang-kurangnya RM37,000 diperlukan hanya untuk pembedahan asas membesarkan zakar. Jadi, disebabkan pembedahan kosmetik tidak dilindungi oleh insurans, maka, anda terpaksa menanggung segala kos terlibat.
Biarpun tiada satu-satunya kaedah yang berkesan dan selamat untuk membesarkan alat sulit anda, terdapat beberapa perkara yang boleh dijadikan pedoman:
* Berinteraksi dengan pasangan anda
Membincangkan topik kedudukan kegemaran di ranjang mungkin sukar dilakukan secara terbuka. Tetapi, hanya dengan komunikasi yang baik dapat mengembalikan pengalaman seksual yang menarik.
* Bersenam
Keadaan fizikal yang lebih baik boleh menjadikan anda kelihatan menawan sekali gus memperbaiki kekuatan dan tahap ketahanan ketika beradu di ranjang.
* Singkirkan lemak badan
Sekiranya bahagian bawah abdomen anda sudah melangkaui kawasan genitalia, maka zakar anda kelihatan lebih kecil. Lebihan lemak pada badan boleh mengaburi bahagian atas zakar. Oleh itu, cuba kekalkan berat badan ideal.
* Merapi bulu-bulu pubik
Bulu pubik yang banyak dan lebat pada pangkal zakar biasanya akan menyebabkan zakar anda kelihatan pendek. Merapikan bulu pada kawasan itu mampu meningkatkan sensitiviti sekitar bahagian pangkal zakar.
* Bincang dengan doktor atau pakar kaunseling
Berbincang dengan seorang pakar boleh membantu. Ramai lelaki akan berasa selesa dan lega setelah mendapat pengesahan bahawa mereka adalah 'normal'.
Justeru itu, pertimbangkan keputusan anda sebaik mungkin sebelum beralih kepada teknik yang bukan sahaja mahal tetapi memudaratkan dan belum tentu efektif di kemudian hari.

Nasyid Al Qassam Gentarkan Israel

YOUTUBE

Hidayatullah.com—Agresi penjajah Israel terhadap Jalur Gaza masih menyisahkan kepedihan mendalam bagi warga setempat. Meski demikian, sisa-sisa cerita dan beberapa keajaiban dibalik itu masih terus mengalir.

Ada cerita menarik selama serangan penjajah ke Gaza di mana Brigade Izzuddin Al-Qossam untuk pertama kali dalam sejarah konflik dengan Israel telah banyak mengalami perkembangan luar biasa.

Selain kemampuan tempur, intelijen dan produksi senjata, juga kemampuannya melakukan perang urat syaraf guna melemahkan mental penjajah Israel.

Salah satunya saat Brigade Izzuddin al-Qassam meluncurkan lagu berbahasa Ibrani yang diunggal ke youtube. Selain sempat menggetarkan masyarakat Israel, lagu ini dikabarkan juga mempengaruhi tentara Zionis.

Diantara lirik lagu yang berjudul “ Zalzil Amna Israel” (Goncangkan Keamanan Israel)

“Goncangkan Keamanan Israel”
“Majulah, Getarkan, Bangunlah,
Getarkan Keamanan Israel,
Majulah Wahai Anak-anak Al-Aqsha,
Dan Ratakan Bumi itu (Israel dengan Api,
Dan getarkan keamanan Israel,
Dan nyalakan padanya gunung berapi,

Perang psikologis (psyco war) di dunia militer seperti ini pernah dilakukan saat Perang Panama tahun 1982.

Sebelumnya Al Qassam sudah menggunakannya pada perang tahun 2008 dan 2012 dalam bahasa Arab. Namun hal baru digunakan Hamas   saat menggunakakan bahasa Ibrani (Yahudi) terutama dilakukan untuk mem-blowup peristiwa-peristiwa pertempuran, menyusul koran-koran Zionis menyebar di kalangan masyarakat Palestina, maka kondisi ini sangat mendukung dalam ketepatan serta penggunaan bahasa menurut dialek mereka.

Setasiun TV milik Israel, Chanel 10 dalam laporanya hari Kamis (04/09/2014) dikutip PIC menyebutkan, nasyid yang disebarkan gerakan Hamas dalam bahasa Ibrani ini telah membuat sejumlah kalangan di Israel mengalu jatuh mental. [ klik lagu Zalzil Amna Israel]

Sebelumnya, tahun 2012, lagu asli berjudul زلزل امن اسرائيل زلزل زلزلة sempat diunggah sekitar 400 ribu orang. Belakangan, Hamas menerjemahkan dalam berbagai bahasa, termasuk Inggris, Ibrani dan bahasa-bahasa lain. [versi Ibrani klik di Sini] [versi resmi Hamas klik di sini]

Pasca perang,  lagu Zilzal ini terus hadir di tengah-tengah masyarakat. Dalam laman youtube, lagu-lagu ini sudah diedit ulang ditranslate ke berbagai bahasa, termasuk bahasa Melayu.

Lucunya, seperti dikutip PIC, nyanyian ini telah memasuki semua lapisan masyarakat Zionis dan dinyanyikan beberapa warga Israel.*

Monday, 8 September 2014

Suami Minta Cerai Tak Tahan Layan Seks Isteri

Mumbai: Seorang suami terpaksa merayu kepada hakim supaya meluluskan permohonannya untuk bercerai dengan isteri gara-gara tidak terdaya memuaskan kehendak batin wanita terbabit.

Lelaki itu memberitahu mahkamah di Mumbai isterinya sering ‘membulinya’ untuk mengadakan hubungan seks secara berterusan sejak mereka berkahwin pada April 2012. 

Menurut laporan media semalam, lelaki berkenaan mendakwa isterinya turut memaksa dia melakukan pelbagai cara untuk memuaskan dirinya, termasuk aksi luar tabii. 

“Apabila saya cuba menolak permintaan melampau berkenaan, dia mula mendera sehingga akhirnya saya terpaksa akur permintaan itu,” kata lelaki terbabit.

Dalam keterangannya, lelaki terbabit mendakwa sikap melampau isterinya kian menjadi-jadi sejak dia mengalah.

Pada ketika tertentu, kata lelaki itu, isterinya membeli ubat tenaga batin dan memaksanya mengambil bahan berkenaan. 

“Dia juga memaksa saya meminum arak untuk menambah nafsu,” katanya. 

Lelaki itu memberitahu mahkamah, dia mengalami tekanan kerana suasana di rumah tidak sedikit pun membantunya selepas kepenatan bekerja. 

Katanya, dia bekerja secara syif. 

Untuk menguatkan tuntutannya, lelaki terbabit mendedahkan pada 2012 dia mengalami masalah kesihatan dan terpaksa mendapatkan rawatan di hospital. 

Isterinya pula enggan menemani, sebaliknya pulang ke rumah kakaknya. 

Dua minggu kemudian apabila si suami pulih sedikit, isterinya pulang dengan kemahuan sama dan enggan mengambil kira keadaan kesihatannya. 

“Kini saya uzur terus dan tidak boleh berehat,” katanya ketika ditemui. 

Kesabaran lelaki itu berakhir ekoran insiden pada Oktober tahun lalu. 

Selepas menjalani pembedahan membuang apendiks nasibnya tidak berubah dan terpaksa berdepan dengan tuntutan melampau si isteri.- Agensi/7/9/14

Sunday, 7 September 2014

Saintis Jepun Buktikan Air Zam Zam Menakjubkan

KAJIAN seorang saintis Jepun mendapati bahawa air zam-zam mempunyai keajaiban dan kandungan airnya berbeza dengan yang lain.
Dr Masaru Emoto dari Universiti Yokohama, Jepun menjalankan kajian ke atas perubahan bentuk molekul air yang didedahkan kepada pengaruh-pengaruh positif dan negatif.
Beliau mendapati apabila air didedahkan kepada kata-kata, tulisan dan pesanan yang berbentuk positif, air-air tersebut membentuk molekul yang berbentuk kristal indah.
Sebagai contoh, dalam salah satu eksperimen beliau, air didedahkan dengan bacaan doa agama Islam dan molekul air yang terhasil membentuk kristal indah berbentuk segi enam dengan lima cabang daun yang berkilauan indah.
Beliau turut mendapati molekul air yang terhasil menerusi eksperimen ke atas air zam-zam adalah bercabang-cabang dan berkilauan.
Emoto mendedahkan hasil penemuannya itu dalam persidangan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada Mac 2005 di New York.
Dalam eksperimen tersebut turut mendedahkan pengaruh unsur-unsur negatif terhadap air.
Menurut Emoto, apabila air didedahkan kepada perkataan syaitan dan muzik heavy metal, kristal molekul air yang terhasil tidak mempunyai bentuk dan kelihatan hancur serta buruk.
"Ternyata, air boleh 'mendengar, membaca dan memahami' kata dan doa," katanya.
Pada Persidangan Air Sedunia di salah sebuah universiti di negara ini beberapa tahun lalu turut membuktikan segala fakta mengenai air.
Sewaktu persidangan itu, air dari merata dunia diambil dan diperiksa akan 'kehebatannya'.
Kamera berfrekuensi tinggi berjarak jauh digunakan untuk melihat akan gambaran yang terjadi kepada air yang sedang diuji itu.
Maka air dari Sungai Ganges dan juga termasuk air zam-zam diuji dan dikenal pasti.
Uniknya, air zam-zam membentuk molekul yang begitu kukuh, strukturnya tidak berubah disebabkan apa jua tekanan.
Malah, kehebatan air zam-zam didapati mampu merakam dengan tepat gelombang warna alam yang sering bertukar pada waktu tertentu.
Dalam penyelidikan ilmiah yang dilakukan di makmal Eropah, terbukti bahawa air zam-zam memang lain daripada yang lain.
Kandungan airnya berbeza dengan telaga-telaga yang ada di sekitar Mekah.
Telaga air zam-zam.
Ia mengandungi kadar kalsium dan garam magnesiumnya lebih tinggi dibanding telaga lain, berkhasiat untuk menghilangkan rasa haus dan penyembuhan.
Air zam-zam juga mengandungi zat fluorida yang berkhasiat memusnahkan kuman-kuman yang terdapat dalam kandungan airnya.
Lebih menakjubkan, tidak ada sedikitpun lumut di telaga zam-zam dan ia sentiasa bebas dari pencemaran kuman.
Justeru, dalam perubatan Islam, penggunaan air penawar dalam rawatan adalah satu aspek penting untuk diamalkan pesakit.
Air penawar biasanya dibacakan Surah al-Fatihah atau ayat suci al-Quran yang berkaitan dengan penyakit dialami pesakit.
Selepas pesakit membaca ayat al-Quran, mereka dikehendaki membaca doa memohon kepada Allah untuk penyembuhan dan doa ini turut dibacakan ke air penawar.
Teori Emoto mengenai perubahan kristal molekul air jelas menerangkan kemujaraban air penawar yang didedahkan kepada bacaan ayat suci al-Quran.
Pembacaan ayat suci al-Quran ke atas air penawar menyebabkan kristal molekul air penawar berubah kepada bentuk kristal indah dan memberi kesan positif kepada peminumnya.

Saturday, 6 September 2014

Pascha: Hotel Pelacuran Terbesar Di Jerman

Every single day over 1,000 people visit Pascha. It's a brothel located in Germany and it features 12 floors, 120 rooms and 120 women. So if you go here, you've definitely got options.

Friday, 5 September 2014

Tahukah Anda? Kalendar 2014 Sama Dengan Kalendar 1997


Satu hal yang menarik, namun ramai yang tak perasan adalah tentang kemiripan kalendar tahun 1997 dan 2014. Ambil contoh, tanggal 1 Januari pada tahun tersebut sama-sama jatuh pada hari Rabu. Sementara akhir tahun juga jatuh pada hari Rabu. Bulan Februari juga sama-sama mempunyai 28 hari.
Apa sebab kemiripan tersebut? Apakah hanya kebetulan atau memang ada latar belakang ilmiahnya, sebagai contoh dari segi astronomi?
Terkait hal itu, seorang Profesor Kajian Astrofizik dari Lembaga Penerbangan dan Angkasa Nasional, Thomas Djamaluddin memberi penjelasan.
Thomas mengungkapkan, ada pusingan dalam perjalanan waktu dari tahun ke tahun yang tidak disedari sehingga terdapat persamaan antara tahun 1997 dan 2014.
"Secara umum, selalunya akan ada kesamaan setiap 28 tahun sekali," kata Thomas..
Menurut Thomas, kalendar tahun 2014 sama dengan kalendar tahun 1986 dan akan sama dengan kalendar tahun 2042.
Angka 28 tahun sendiri berasal dari perkalian antara 4, diperoleh dari tahun genap yang berlangsung 4 tahun sekali dengan 7, jumlah hari dalam seminggu.
Namun, dalam kurun waktu 28 tahun tersebut, terdapat juga kemiripan antara satu tahun dengan tahun yang lain. "Dalam waktu 28 tahun itu, ada kemiripan menurut pola 6-11-11-6," ungkap Thomas yang meneliti sistem kalendar ini.
Berdasarkan pola tersebut, kalendar tahun 2014 tidak hanya sama dengan tahun 1997, tetapi juga dengan tahun 2003. Ke depan, kalendar tahun 2014 juga akan sama dengan kalendar tahun 2025, 2031, serta tahun 2042.
Kesamaan tidak hanya dijumpai pada kalendar Masehi, tetapi juga pada kalendar Hijriah atau kalendar Bulan. "Kalendar Hijriah mempunyai pola pusingan sekitar 33 tahun," kata Thomas.
Jadi, apabila Hari Raya Aidilfitri tahun 2013 jatuh pada tanggal 8 Ogos, maka  Hari Raya Aidilfitri  33 tahun berikutnya, iaitu tahun 2046, juga akan jatuh pada tanggal yang sama.

Berita Viral Berkenaan MH370 Adalah Palsu

Heboh media sosial apabila tersebarnya berita penemuan bangkai Pesawat MH370 di sebuah kawasan di Pulau Perak. Salinan mesej yang tersebar seperti dibawah:


MH 370 dah dijumpai di kawasan Pulau Perak.Semua mati..Pukul 11 member saya akan confirmkan sekali lagi.Skrg semua aset TLDM digerakkan ke sana.. Al Fatihah... MH 370 disyaki di hijack berpatah balik menujuk ke Phuket terhempas di Tukun Perak diantara perairan langkawi dan lautan andaman selatan Thailand. Maklumat masih di rahsiakan utk pasukan keselamatan saja Ikut member saya TLDM melalui sonar jumpa bangkai kapalterbang dan cebisan pesawat.Dia org juga nampak ada mayat pakai life jaket terperangkap dlm pesawat... Belum dapat disahkan...pukul 6 pagi tadi semua kapal laut dan kapal terbang dikerahkan ke sana.. Dia org jumpa pukul 6.50 ptg semalam..Lepas tu cuaca gelap.Malam tadi dia org terbang semula kawasan tu tapi cuaca gelap...Pukul 6 pagi tadi semua kapal terbang dan kapal dikerahkan ke tempat tersebut... Bila TUDM plot balik tpt tsbt, kawasan tu dlm perairan Indon.Antara Tukun Perak dgn Acheh... Insyallah kalau betul hari ni kita akan dpt tahu sesuatu yg positif... Wallahualam... copy paste dr group w/up ATM&PDRM. Baru 5 minit tadi astro awani kata akan menghentikan semua rancangan berbentuk hiburan bagi menghormati insiden ni... 99% ketepatan berita ini Adalah benar #‎MH370#‎PrayForMH370 MH 370 Copy paste untuk makluman .
Walau bagaimanapun, melalui hasil carian kami, berita itu ternyata PALSU dan sebenarnya sudah tersebar pada bulan Mac lagi sejurus selepas kehilangan pesawat MH370 dilaporkan kepada umum.Berita ini adalah satu lagi rekaan konspirasi oleh orang yang tidak bertanggungjawab. -Tengoktvonline

Thursday, 4 September 2014

Suami Gila Seks

Gombak: Seorang wanita sarat mengandung dipercayai menjadi mangsa seks luar tabii suaminya berjaya menyelamatkan diri, Ahad lalu.
Dalam kejadian jam 10.30 malam itu, wanita malang berusia 26 tahun dikatakan sudah tidak tahan menjadi mangsa nafsu suaminya apabila lelaki berusia 34 tahun itu memaksa mangsa bersetubuh dengan seorang lelaki warga Bangladesh dikenali sebagai Nizam sebelum suspek kembali bersetubuh dengannya di kediaman mereka di Kepong, di sini.
Gambar Hiasan
Difahamkan, wanita terbabit berjaya melarikan diri selepas dipercayai dipaksa suaminya sebanyak tiga kali untuk mengadakan hubungan seks dengan Nizam sejak tiga bulan lalu sebelum membuat laporan polis.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak Asisten Ali Ahmad berkata, lelaki warga Bangladesh berusia 26 tahun bersama suami mangsa telah ditahan di dua lokasi berasingan semalam.
Beliau berkata, kedua-dua suspek direman selama tujuh hari untuk membantu siasatan dan kes disiasat mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan. -Hmetro

Tuesday, 2 September 2014

iCloud Di Godam: Gambar Selebriti Berbogel Tersebat

Sejumlah gambar bogel yang kononnya menunjukkan ramai selebriti Hollywood popular termasuk pemenang Oscar, Jennifer Lawrence telah tersebar di internet dan kini menjadi perbualan hangat para peminat di laman media sosial.
Dalam kenyataan terbaru menerusi Twitter beliau, Jennifer Lawrence berasa pelik & sukar untuk percaya apabila privasi dirinya senang senang dicabul. Dan, pihak pengurusan pelakon ini telah mengambil langkah awal untuk tindakan undang undang.
“This is a flagrant violation of privacy. The authorities have been contacted & will prosecute anyone who posts the stolen photos of Jennifer Lawrence,” kata mereka kepada TMZ.
Gambar gambar bogel ini khabarnya diperoleh selepas aktiviti menggodam akaun iCloud semua selebriti yang terlibat termasuklah nama besar seperti Avril Lavigne, Amber Heard, Gabrielle Union, Hayden Pannettiere, Hope Solo, Hillary Duff, Jenny McCarthy, Kaley Cuoco, Kate Upton, Kate Bosworth, Keke Palmer, Kim Kardashian dan Ariana Grande.
Bekas bintang & penyanyi saluran Nickelodeon, Victoria Justice bagaimanapun menafikan semua gambar bogel beliau yang tersebar itu sebagai dirinya. (rtky/m)

Monday, 1 September 2014

40 Perkara Yang Perlu Amalkan

01. Menahan diri daripada tidur diantara waktu fajar dan ishraq, asar dan maghrib, maghrib dan isya.
---------------------------
02. Menghindarkan diri mendekati orang yang mempunyai bau yang kurang menyenangkan.
---------------------------
03. Jangan tidur diantara manusia yang berkata buruk sebelum tidur.
---------------------------
04. Jangan makan atau minum menggunakan tangan kiri.
---------------------------
05. Jangan memakan kembali makanan yang telah dikeluarkan dari celah gigi anda.
---------------------------
06. Jangan mematah-matahkan jari anda.
---------------------------
07. Periksa kasut anda sebelum memakainya.
---------------------------
08. Jangan mendongak ketika sedang solat.
---------------------------
09. Jangan meludah didalam tandas.
---------------------------
10. Jangan membersihkan gigi anda dengan arang.
---------------------------
11. Duduk ketika sedang memakai seluar/kain
---------------------------
12. Jangan memecahkan benda yang keras/sukar menggunakan gigi anda.
---------------------------
13. Jangan meniup makanan yang sedang panas, sebaliknya anda boleh mengipasnya.
---------------------------
14. Jangan mencari kesalahan orang lain.
---------------------------
15. Jangan bercakap diantara waktu azan dan iqamat.
---------------------------
16. Jangan bercakap didalam tandas.
---------------------------
17. Jangan berkata dongeng(palsu) tentang rakan anda.
---------------------------
18. Jangan mengganggu ketenteraman rakan anda.
---------------------------
19. Jangan memandang belakang secara kerap apabila sedang berjalan.
---------------------------
20. Jangan menghentakkan kaki ketika sedang berjalan.
---------------------------
21. Jangan mencurigai tentang rakan anda.
---------------------------
22. Jangan menipu sepanjang masa.
---------------------------
23. Jangan menghidu makanan ketika anda sedang makan.
---------------------------
24. Berkata dengan jelas, agar orang lain boleh faham apa yang anda katakan.
---------------------------
25. Hindarkan berjalan sendirian.
---------------------------
26. Jangan membuat keputusan sendiri, tapi rujuk pada yang arif.
---------------------------
27. Jangan bangga(riak) akan diri sendiri.
---------------------------
28. Jangan mencela makanan anda.
---------------------------
29. Jangan bermegah(sombong).
---------------------------
30. Jangan menghalau pengemis.
---------------------------
31. Layan tetamu anda dengan ikhlas dan baik.
---------------------------
32. Sabar ketika dalam kesusahan.
---------------------------
33. Membantu dengan tujuan yang baik.
---------------------------
34. Muhasabah diri dan bertaubat.
---------------------------
35. Berbuat baik pada mereka yang berbuat jahat padamu.
---------------------------
36. Berpuas hati dengan apa yang anda ada saat ini.
---------------------------
37. Jangan tidur berlebihan-ini akan menyebabkan penyakit lupa.
---------------------------
38. Bertaubat sekurang-kurangnya 100 kali sehari (istighfar).
---------------------------
39. Jangan makan dalam gelap.
---------------------------
40. Jangan makan dengan mulut yang penuh.
---------------------------
Hantarkan pada yang lain, untuk mengingati mereka. Semoga Allah merahmati kamu ! Amin :)
---------------------------

Aliyaa Magda Alirkan Darah Haid Atas Kalimah Allah Akhirnya Mati

Seorang gadis Mesir yang menggemparkan umat dunia semalam apabila beliau dengan beraninya mengalirkan darah haid atas kalimah allah kini terlibat dalam kemalangan ngeri menurut sumber dari Upi.com.
Kini kesombongan dirinya tidak dapat lagi diperlihatkan kerana perbuatan kejinya dibayar cash didunia. Alangkah ruginya seorang manusia itu jika belum sempat bertaubat. Walahu alam.