Wednesday, 9 April 2014

Main Golf 10 Jam... Apa la nasib rakyat Malaysia yang punya pemimpin sebegini

Majlis rasmi Muhyiddin di Dubai 3 jam, main golf 10 jam, kata DAP

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin diselar ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari dan ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim yang selama lima hari ke Dubai dengan lebih banyak urusan tidak rasmi berbanding perkara yang memberi manfaat kepada kerajaan. – Gambar fail.DAP hari ini menyelar lawatan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin selama lima hari ke Dubai kerana lebih banyak urusan tidak rasmi berbanding perkara yang memberi manfaat kepada kerajaan.

Ahli Parlimen Bukit Bendera Zairil Khir Johari dan Ahli Parlimen Bukit Mertajam Steven Sim mendedahkan perkara itu selepas mendapat maklumat yang disebarkan melalui Internet.

"Rakyat berhak tahu daripada manakah sumber perbelanjaan yang menanggung perbelanjaan Muhyiddin selama berada lima hari di Dubai dengan mendiami hotel lima bintang yang dikatakan dibiayai Kementerian Pendidikan dan Talent Corp, Pejabat Perdana Menteri.

"Adakah dengan lawatan berkenaan dapat menaikkan kualiti pendidikan negara atau memberi manfaat kepada kerajaan?" kata Steven dalam satu sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Melalui tentatif program yang diberikan, urusan rasmi Muhyiddin dalam lawatan lima hari ke Dubai itu hanyalah pada hari ini iaitu dari jam 10 pagi hingga 12.30 tengahari.

Dalam tentatif itu menyatakan, Muhyiddin bersama isteri ke Dubai menaiki pesawat khas dan menginap di Hotel Shangri-La sepanjang menginap ke sana.

Muhyiddin hari ini menghadiri majlis pembukaan Pertunjukan Pendidikan dan Latihan Teluk (Getex) 2014 selain menandatangani perjanjian persefahaman dalam bidang pendidikan tinggi bersama kementerian di sana.

Zairil berkata selepas acara rasmi berkenaan, Muhyiddin akan menuju ke Kelab Golf Montgomerie dan diikuti dengan santapan makan malam.

“Hari yang berbaki di Dubai akan dihabiskan dengan program persendirian seperti makan malam dengan ahli perniagaan ternama selain pada hari terakhir satu lagi jadual bermain golf diaturkan,” katanya.

Sim berkata, Kementerian Pendidikan mendapat peruntukan terbesar iaitu sebanyak RM54 bilion namun standard pendidikan negara terus mencatatkan penurunan.

Beliau menggesa Ketua Audit Negara menyiasat lawatan ini dan beberapa lawatan yang pernah dilakukan Muhyiddin.

“Kerajaan seharusnya memperuntukan perbelanjaan bagi meningkatkan pecap;aian pelajar dan bukannya perbelanjaan mewah kepada timbalan perdana menteri untuk bermain golf,” katanya.

Kes Khalwat Pelakon


Dalam sebuah portal hiburan melaporkan, saksi pertama untuk kes khalwat pelakon Shahrizal Jaszle, Mohd Radzi Saliman, 30, memberitahu mahkamah yang pelakon itu mengakui wanita yang ada bersamanya di dalam sebuah bilik ketika serbuan dilakukan oleh pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) adalah teman wanitanya.

"Ketika serbuan dilakukan, seorang wanita yang mengenakan baju t-shirt dan seluar pendek membuka pintu bilik. Pada ketika itu, bilik dalam keadaan gelap. Apabila saya membuka lampu, didapati seorang individu sedang berbaring di atas katil dan individu tersebut sedang berselimut.

"Saya mengarahkan individu tersebut untuk bangun dan saya dapat mengenalpasti bahawa dia adalah seorang lelaki. Pada waktu itu, dia hanya mengenakan seluar dalam jenis 'boxer' sahaja. Ketika ditanya mengenai pertalian mereka, lelaki itu menjelaskan hubungan dia bersama wanita itu bukan suami isteri dan mengakui wanita itu merupakan teman wanitanya," katanya lagi pada proses prosidingg di Mahkamah Rendah Syariah Daerah Petaling pada petang Selasa.

Pada 16 Mei tahun lalu, JAIS dalam satu kenyataan medianya mengesahkan mereka telah menahan Shahrizal Jaszle atau lebih dikenali dengan nama Shahz Jaszle atas tuduhan khalwat dengan seorang gadis bernama Farah Nurizzati Salleh di Kayangan Apartment, Taman Sri Subang, pada pukul 3.50 pagi.

Farah sebelum ini mengaku bersalah atas dakwaan penangkapan khalwat mereka pada 13 November tahun lalu. Mahkamah memerintahkan Farah membayar denda maksimum RM3000 atau penjara selama tiga bulan jika Farah gagal membayar denda.