Friday, 7 February 2014

TERKINI: Tiada Kesan Kualiti Udara Akibat Letusan Berapi Di SumateraKUALA LUMPUR, 6 Feb - Tiada kesan ketara ke atas kualiti udara disebabkan letusan gunung berapi Sinabung di Sumatera Utara, Indonesia baru-baru ini, kata Jabatan Alam Sekitar (JAS). JAS dalam satu kenyataan hari ini menjelaskan bahawa bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU) pada tahap tidak sihat yang dicatatkan pada 3 petang semalam (Rabu) di Cheras, Kuala Lumpur (IPU 107) dan Ipoh, Perak (124) adalah disebabkan kepekatan ozon di permukaan bumi yang tinggi ketika cerapan dilakukan.Menurut JAS, pembentukan ozon di permukaan bumi berlaku setiap hari pada awal petang terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur yang padat dengan aliran trafik.

Umat Tak Faham Peranan Masjid Yang Sebenarnya

Peranan dan Fungsi Masjid Nabawi , Masjid di Zaman Rasulullah S.A.W.

Masjid Nabawi di zaman Nabi S.A.W digunakan untuk pelbagai tujuan. Di antara kegunaan masjid selain dari solat dan iktikaf di zaman itu adalah:
 • Pusat pendidikan utama;
 • Tempat perjumpaan dan interaksi semua Muslimin di mana perayaan-perayaan, riadah dan acara sukan diadakan;
 • Pengkalan untuk membuat persiapan bagi peperangan dan tempat merawat mujahid-mujahid yang cedera. Tawanan perang ditahan di kawasan bersebelahannya;
 • Mahkamah dan tempat hukuman dilaksanakan;
 • Pusat pentadbiran dan politik, serta juga merupakan tempat di mana perwakilan-perwakilan asing disambut dan dilayan;
 • Pusat kebajikan bagi golongan miskin dan sebagai tempat berteduh bagi golongan yang tiada tempat tinggal;
 • Tempat di mana beberapa urusan jual-beli atau ekonomi di jalankan.

Konsep Masjid Sebagai Tempat Tumpuan Masyarakat

Sirah dan hadith Rasulullah S.A.W. memberi gambaran jelas mengenai kedudukan masjid sebagai tempat tumpuan hidup bermasyarakat di zaman Rasulullah S.A.W. Harus di ingatkan bahawa masjid di zaman Rasulullah S.A.W. menjadi tempat tumpuan masyarakat dan tempat pelbagai aktiviti berhubungkait dengan:

Ø Konsep kesyumulan agama Islam
Ø Peribadi dan kepimpinan Rasulullah S.A.W.

Secara ringkasnya Islam adalah satu cara hidup yang sempurna di mana keseluruhan aktiviti kehidupan dianggap sebagai ibadat yang mempunyai kaitan secara langsung dengan kehidupan di akhirat. Dengan itu segala urusan hidup seseorang muslim seperti jual-beli (ekonomi), sosial, kebajikan, pendidikan, perundangan dan sebagainya, termasuk juga riadah mempunyai hubungan langsung dengan persediaan untuk hidup di akhirat. Budaya hidup muslimin tidak memisahkan di antara kegiatan-kegiatan duniawi (sekular) dengan persediaan untuk akhirat.

Secara umumnya, dapat disimpulkan bahawa masjid menjadi tumpuan masyarakat pada masa itu kerana ianya merupakan tempat berpusatnya kebanyakan daripada kegiatan sosio-budaya masyarakat Islam di masa itu. Hakikat bahawa masjid pada masa kini digunakan hampir secara khusus untuk ibadat ritualistik sahaja mungkin timbul dari meluasnya pengaruh sekularisma dalam masyarakat kini yang memisahkan secara jelas di antara aktiviti agama dengan aspek-aspek kehidupan lain yang dianggap duniawi.

KONSEP PUSAT PEMBANGUNAN MASYARAKAT ISLAM
 • Di antara aktiviti-aktiviti dan aspek-aspek yang ditekankan di dalam masjid ini ialah:
 • Meningkatkan daya kefahaman serta daya intelek tentang Islam;
 • Mewujudkan suasana penghayatan Islam yang menyeluruh;
 • Menjalinkan semangat persaudaraan dan ukhuwah diantara umat Islam;
 • Membina kebahagiaan dan kedamaian di dalam institusi keluarga Islam.