Sunday, 12 January 2014

Reman Keatas Pegawai Khas Menteri Dilanjutkan

SEPANG - Tempoh reman bagi dua individu termasuk seorang pegawai khas menteri dilanjutkan bagi membantu siasatan berhubung dakwaan permintaan dan pemberian wang suapan berkaitan pemberian tender.

    
Pendaftar Mahkamah Majistret Sepang Rozaidi Yaacob membenarkan permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk melanjutkan tempoh tahanan reman selama dua hari bermula esok untuk pegawai khas itu dan seorang lagi ahli perniagaan berpangkat Datuk.
    
Mereka yang berusia 44 dan 48 tahun itu ditahan reman bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 16(a)(B) dan Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009.
    
SPRM mengemukakan permohonon tahanan reman itu mengikut Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah.
    
Kedua-dua individu itu ditahan reman empat hari mulai Khamis lepas manakala seorang wanita berjawatan setiausaha ditahan reman tiga hari untuk kes sama.
    
Wanita itu dibebaskan semalam. - Bernama

Perkasa Gagal Menjadi Wira

Ketua Wira perkasa malaysia mula mengorak langkah baru apabila berani mengeluarkan statement menghentam anak kesayangan Tun Mahathir secara terbuka. Sebelum ini perkasa juga dilihat cuba keluar dari cengkaman Tun Mahathir apabila menjemput Tengku Razaleigh Hamzah untuk merasmikan mesyuarat tahunan mereka pada akhir tahun lepas. Umum mengetahui bahawa hubungan Tun Mahathir dan Tengku Razaleigh tidak pernah baik.


Adakah perkasa sebenarnya sudah mendapat alamat bahawa pertubuhan mereka sudah semakin terpinggir dari mata masyarakat. Dan perkasa cuba untuk mendapat perhatian masyarakat dengan beralih tektik iaitu mula menghentam kerajaan. Tanpa sokongan masyarakat perkasa tidak lebih daripada sebuah pertubuhan bayangan.

Perdana Menteri pula hanya akan menghormati pertubuhan yang mampu menarik sokongan masyarakat. Buat masa ini perkasa tidak berjaya untuk menakutkan kerajaan Barisan Nasional. Malah gembar gembur yang mengatakan perkasa mempunyai ratusan ribu keahlian tidak pernah terbukti. Ia hanya merupakan cakap cakap kosong untuk menakut nakutkan Najib supaya najib memberi sesuatu imbuhan.

Kerana facebook, curang dengan suami

Sudah tiga tahun saya berkahwin. Walaupun suami sentiasa sibuk dengan urusannya di pejabat namun kami bahagia sepanjang masa.

Disebabkan kurangnya masa bersama saya, ditambah pula masih belum dikurniakan zuriat, suami membelikan sebuah komputer riba jenama Toshiba dan telefon bimbit Samsung untuk saya mengisi masa lapang dengan perkara berfaedah.

Bila dihadiahkan dengan dua gajet tersebut, saya memang tidak tahu bagaimana untuk menggunakannya. Mana taknya, sebagai wanita kampung, saya tidak didedahkan dengan semua koleksi hebat sebegini.

Bila sudah mahir, saya kerap mengakses berita dan mengikuti perkembangan dunia Islam. Aplikasi facebook, whatsapp dan macam-macam lagi sudah berjaya dikuasai. Ramai kenalan baru di facebook dan kami sering  berbual di alam maya hampir setiap hari.

Suatu hari, saya berkenalan dengan seorang pemuda di facebook, namanya Farid. Kami berchating tanpa mengira masa dan paling best, kami bertukar gambar dan saya bagaikan terpukau dengan kekacakan Farid.

Setiap hari, setiap malam, kerja saya hanya berchating dengan dia. Timbul rasa suka dan cinta pada Farid. 

Suami mula perasan dengan perubahan diri ini. Bila ditanya, saya beritahu perkara sebenar. Suami terkejut dan dia terus ceraikan saya disebabkan keterlanjuran antara saya dengan Farid. Saya menyesal dengan apa yang terjadi. Ini semua gara-gara gajet yang diberi. Jika bukan gajet itu, saya masih bahagia dengan suami sampai sekarang.

suri rumah
Sinar


Demo Pertahankan Mufti Perak Dihadiri 100 ribu orang

Demo oleh Perkasa dan NGO-NGO berjiwa UMNO menyokong "fatwa" bughah Harussani Zakaria semalam. Jauh lebih ramai wartwan yang buat liputan dari pendemo. Demo yang dibuat selepas solat jumaat itu gagal menarik minat para jemaah masjid negeri. Malah imam dan kakitangan masjid negeri turut mengelakkan diri daripada terlibat dengan demo jalanan yang mamalukan itu.