Wednesday, 18 December 2013

Jangan biar pencacai umno ambil duit BR1M

KUALA LUMPUR - Permohonan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) 2014 akan dibuka dari Isnin ini sehingga 31 Januari depan, menurut Kementerian Kewangan dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut kenyataan itu penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank.

"Bagi pemohon baharu pula boleh mendaftar secara dalam talian atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2014 secara percuma mulai tarikh tersebut," kata kenyataan itu.

Borang permohonan BR1M 2014 boleh didapati di pejabat cawangan dan pusat khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Jabatan Pembangunan Persekutuan dan Jabatan Kebajikan Masyarakat atau dimuat turun melalui laman web LHDN di www.hasil.gov.my.

Pembayaran akan dibuat kepada yang layak bermula Februari dan BR1M 2014 dijangka memberi manfaat kepada 5.9 juta isi rumah serta dua juta individu bujang.

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh menghubungi talian hotline 1-800-88-2716 yang dibuka mulai 23 Dis ini, dari Isnin hingga Jumaat bermula 9 pagi hingga 5 petang.

Ketika pembentangan Bajet 2014, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pemberian BR1M 2014 kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 ke bawah akan dinaikkan daripada RM500 kepada RM650, manakala untuk indvidu bujang berusia 21 tahun dan ke atas dengan pendapatan tidak lebih RM2,000 sebulan dinaikkan sebanyak RM50 kepada RM300.

Selain itu caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 akan diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M bagi memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

Warga emas berusia 60 tahun ke atas dan tinggal sebatang kara juga akan menerima kenaikan jumlah bantuan daripada RM500 kepada RM650.  - Bernama

Tiada yang mustahil bagi umno

Sebaik sahaja selepas tamat pemilihan di dalam umno, kelihatan serang menyerang berterusan di alam maya. Kita dapat gambarkan bahawa perang dalaman umno masih lagi belum selesai. Pihak yang kalah tidak mahu menyerah kalah dan terus meniup niup semangat supaya tentera maya nya kekal menyerang.

Yang terpanas sehingga hari ini ialah isu bahagian umno kelana jaya yang tak surut surut mahukan pertandingan semula di adakan. Politik dalaman bahagian ini sebenarnya melambangkan keseluruhan politik dalaman parti umno itu sendiri.

Penipuan didalam pemilihan sebenarnya sudah lama berlaku sejak awal umno ditubuhkan. Demokrasi ala british dan semestinyalah british adalah guru politik kepada umno pastinya telah mengajar umno semua tipu helah didalam demokrasi.

Kalau dilihat pemimpin pemimpin auwalun umno kesemuanya adalah lulusan ilmu keduniaan yang belajar di pusat pendidikan ajaran british. Cuma mahathir dilihat agak sedikit terkeluar dari track british di mana mahathir agak cenderong ke Jepun dan negara negara yang mengamalkan sosialis atau kominis.

Sekiranya dilihat dari segi akal yang waras kita akan dapat melihat dengan jelas bagaimana pemimpin umno sanggup menipu ahli ahlinya sendiri untuk menang bertanding dalam partinya dan tidak mustahil sama sekali umno juga sanggup menipu rakyat malaysia am nya dalam pilihanraya.