Tuesday, 17 December 2013

Lepas ni pemuda umno berebut CEO GLC

Isu kenaikan tol nampaknya menjadi berita panas. Tak hairan sekiranya isu ini menjadi panas kerana golongan miskin dan sederhana terkena tempiasnya dan menanggung derita yang lebih. Apabila para penyokong pembangkang mensensasikan isu ini, ianya tidaklah begitu menampakkan keganjilan.

Tetapi negara dikejutkan dengan beberapa statement dari beberapa pemimpin umno, terutama dikalangan pemudanya yang tiba tiba menjadi ayam jaguh berkokok nyaring menegur menteri yang mempertahankan kenaikan tol ini.

Kebiasaannya apabila pemimpin dalam umno berbunyi dengan lantang berkenaan tindakan kerajaan itu bermakna ada udang disebalik batu. Buat masa ini kita mungkin boleh mengandaikan pemuda mungkin cuba mendesak Perdana Menteri untuk mendapatkan beberapa seat atau jawatan sebagai ahli lembaga pengarah atau jawatan ceo dalam syarikat GLC kerajaan.

Dan signal ini perlu disampaikan terus kepada najib dan nampaknya najib sudah nampak dan faham. Seperti biasa najib akan memberi kepada yang pandai meminta.

Selain dari itu niatnya, apakah lagi niat pemuda umno? Mana tidak tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi?

Surat Terbuka Kepada Sultan Johor

Teguran Suci Rakyat Marhaen kepada Sultan Johor


Bismillahirrahmannirrahim,


Adapun patik rakyat biasa, tiada harta berjuta ria, cukup dengan sekadar yang ada. Tidak selayaknya menasihati tuanku yang disanjung merata-rata.


Tiadalah berita yang mendukacitakan selain membaca keratan akhbar tentang enam 6 bidang tanah seluas 46.94 hektar pegangan bebas oleh vendor (tuanku) telah dijual kepada pelabur asing pada harga RM 4.5 billion.


Urusniaga tersebut menyaksikan transaksi rekod jualan lebih sekali ganda daripada urusniaga jualan tanah di Danga Bay juga kepada pelabur asing pada Disember tahun lepas iaitu pada RM 860 kaki persegi.


Penarikan pelaburan asing dari China itu bagi membangunkan segmen pasaran hartanah disamping segmen pendidikan, pelancongan dan lain-lain. Hal ini adalah sejajar dengan hasrat kerajaan negeri untuk maju seperti Singapura, begitu menurut laporan akhbar.


Bentuk pelaburan asing secara langsung begini memang mendatangkan pembangunan infrastruktur yang pantas dan rancak. Namun, sejauh manakah rakyat seperti kami mendapat limpahan daripada projek-projek pembangunan ini? Ini antara perkara yang perlu diperhalusi.


Pertama , melihatkan kepada harga tanah sekaki persegi RM860 itu, sudah pastinya unjuran harga premis-premis bangunan akan melonjak kepada sekurang-kurangnya RM1400-1500 kaki persegi.


Andai sebuah kediaman berkeluasan 22″ x 70″ iaitu anggaran biasa kediaman rumah teres setingkat seluas 1540 kaki didarab dengan harga premis RM1400 kaki persegi (sekurang-kurangnya) menjadikan nilai hartanah tersebut sekitar RM2.15 juta.


Bagaimana pula dengan kediaman semi D, banglo, pusat komersial serta premis perniagaan lain yang sudah tentunya jauh lebih mahal. Sudah pastinya harga-harga tersebut jauh dari kemampuan rata-rata rakyat biasa seperti kami.


Akhirnya, akibat ketidakmampuan pemilikan hartanah tersebut pastinya ekuiti tersebut akan jatuh ke tangan pelabur asing akibat didorong oleh kuasa beli yang tinggi, faktor permintaan yang baik serta lokasi yang strategik.


Jika perkara sebegini berterusan, maka tidak hairanlah jika lambat laun generasi warisan kita hanya akan mampu menyanyikan lagu “anak kecil main api” yang antara liriknya ..”nenek moyang kaya raya, tergadai seluruh harta benda” sebagai salah satu subjek kurikulum menaikkan semangat survival di sekolah pada masa akan datang. Pada ketika itu, segalanya sudah terlambat.


Kedua 2, kepesatan pembangunan mestilah sejajar dengan purata pendapatan rakyat dan pembangunan modal insan. Andai ia tidak sejajar, dibimbangi rakyat marhaen akan ibarat merempat di bumi sendiri. Tinggal di sekitar bangunan pencakar langit dan premis-premis mewah. Namun hakikatnya seperti di drama-drama melayu yang sembang projek berjuta, anak orang kaya tapi hakikatnya tidaklah seperti yang disangka.


Pembangunan modal insan meliputi aspek pendidikan yang baik, ilmu kemahiran termasuklah pengetahuan asas perniagaan dan perdagangan haruslah dibangunkan seiring dengan pembangunan infra. Patik percaya di bawah pentadbiran ke bawah Duli Tuanku, Johor akan membangun sebagai sebuah kerajaan yang maju malah setanding dengan Singapura satu hari nanti insyaa Allah.


Ketiga 3, patik sebagai rakyat lebih gembira Khazanah Nasional mahupun Johor Corp sebagai peneraju dalam kesemua pelaburan hartanah di Iskandar Malaysia. Itu lebih mengembirakan berbanding melihat pelabur asing menguasai dan mendominasi Iskandar Malaysia satu persatu. Biarlah pembangunan itu sedikit perlahan berbekalkan modal sedia ada juga suntikan dana dari kerajaan negeri dan pusat tapi bukan dengan menjual bidang-bidang tanah secara langsung kepada pelabur asing.


Sebagai rakyat yang menjunjung kasih tuanku, patik gembira andai Johor boleh kembali gah sebagai tempat perdagangan maju dan masyhur seperti yang diceritakan dalam buku sejarah di sekolah suatu ketika dahulu.


Semoga Allah kurniakan kesihatan kepada tuanku untuk terus mentadbir Johor dengan adil, saksama dan penuh hikmah untuk manfaat sekian rakyat jelata. Maafkan patik andai ada kata-kata yang ‘beraja di mata, bersultan di hati’ yang mungkin mengguris.


Patik mungkin tidak dapat menyampaikan surat dari hati ini kepada tuanku tapi sekadar mampu berkongsi di ruangan maya agar ada insan-insan yang boleh panjangkan kepada tuanku. Patik yang menjunjung kasih.

 

1

Keratan akhbar: 6 bidang tanah seluas 46.94 hektar pegangan bebas oleh vendor Sultan Johor telah dijual kepada pelabur asing pada harga RM 4.5 billion.

 

Rakyat Marhaen,

Syafik Yahya

 

p/s: Tahniah kami ucapkan, kerana kelantangan anda untuk bersuara walaupun hanya di alam maya, tetapi pada hemat kami ramai dikalangan rakyat Malaysia khususnya orang Johor merasai perkara yang sama, cuma takut untuk meluahkan pendapat, diharap dengan perkongsian anda ini, dapat membuka mata pihak-pihak tertentu untuk mengambil berat tentang hal ini, biarlah kita berjuang pada hari ini agar generasi akan datang tidak menyalahkan kita, tidak menuding jari atas kesilapan yang telah kita lakukan hari ini.. Pamerkan hak kita sebagai rakyat untuk bersuara.
Paria Politik

Tak dapat dinafikan sokongan terhadap pakatan rakyat semakin meningkat malah mendadak melebihi sokongan kepada umno. Rata rata melayu yang amat mengenali umno sudah masak dengan tektik umno yang begitu pandai menggula gulakan mereka. Paria paria politik didalam umno sudah kelam kelibut mencari dahan berpaut. Tokeh tokeh cina dah tak pandang pada paria paria ini. Najib sendiri tertekan bila tokeh tokeh cina memalingkan muka.


Cara untuk balas dendam hanyalah dengan memberi tekanan kepada tokeh tokeh ini dan cuba menjadikan Syed Bukhary sebagai pengganti taikun ekonomi negara.Tapi cara itu nampaknya tak menjadi bila Najib sendiri terpaksa melutut kepada tokeh tokeh ini akhirnya. Malahan sebaik sahaja tertekan Najib juga yang jilat pantat segala mak bapak cina yang cuba di tekan ini dengan memberi beberapa peruntukan berjuta ringgit pada PRK Sg Limau yang lalu. Tak cukup dengan itu pengumuman mengenakan GST juga adalah juga tindakan  yang menyeronokkan segala pantat haramjadah tok nenek kroni bangsa babi itu. Ini kerana sebelum ini tokeh tokeh cina sahaja yang perlu bayar cukai tapi tidak lagi nanti kerana semua rakyat miskin kaya perlu terlibat dengan kaedah percukaian Najib ini.

Najib yang lahir dari keturunan bangsawan tak akan faham masalah rakyat miskin. Perangai paria kebangsawanan itu hanyalah semata mata untuk anak bini dan kroni kroninya. Inilah paria yang akan menjahanamkan negara. Bangsa dah tergadai dan agama juga dah tergadai. Misi seterusnya ialah untuk menggadaikan negara.

DS ANWAR IBRAHIM BIDAS JAKIM, LONDEHKAN PENIPUAN AHMAD ZAHID HAMIDI DANKDN!!!

Jakim jangan jadi boneka politik BN, kata Anwar Anwar gesa Jakim tidak jadi boneka BN. 

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata Jabatan Kemajuan Agama Islam (Jakim) tidak seharusnya membenarkan diri mereka menjadi boneka untuk menjatuhkan musuh politik Barisan Nasional (BN). 

Mengulas tuduhan Syiah terhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Anwar berkata, sekiranya kerajaan sudah cukup mempunyai bukti maka teruskan pendakwaan dan jangan hanya retorik semata-mata. 

Menurut Anwar, Mohamad yang mesra dengan penggilan Mat Sabu perlu diberi peluang untuk membela dirinya diatas tuduhan menganut fahaman Syiah semata-mata kerana kagum dengan Ayatollah Ruhullah Musawi al-Khomeini.

 "Dalam perundangan Islam pun sudah termaktub yang menuduh harus kemukakan bukti kemudian barulah dituduh membela diri."Jadi biarlah beliau diberi ruang dan peluang," kata Anwar kepada media selepas melancarkan buku "Spirit of Merdeka" di Hotel Empire, Subang Jaya hari ini. 

Susulan dari pendedahan 10 bukti Kementerian Dalam Negeri (KDN) Mohamad terlibat dengan fahaman Syiah, Jakim pula tampil memberi kenyataan untuk menggesa pemimpin PAS itu mengemukakan bukti."Saya ingin bertanya kepada pegawai Jakim adakah beliau mengikut arahan dari Naib Presiden Umno atau berdasarkan undang-undang Islam?" soal Anwar merujuk kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

 "Kerana sebelum ini ada kes yang saya bawa di Mahkamah Syariah, Jakim tidak pernah menolong, Jakim perlu tetapkan pendirian dulu," katanya. Anwar turut mengatakan beliau pernah melawat Imam Khomeini pada awal tahun 1980 di atas kapasitinya selaku Pengerusi Angkatan Belia Islam Malaysia.

"Saya merupakan rombongan kedua ke Tehran selepas Revolusi di Iran untuk bertemu dengan Khomeini. "Adakah ini juga bermaksud saya turut mengamalkan fahaman Syiah? Saya pergi pada tahun 1980 kerana diundang dan semasa saya menjadi Timbalan Perdana Menteri tiada orang dakwa saya pula?" soal beliau sambil menambah Mohamad sendiri tidak pernah berjumpa dengan Imam Khomeini. 

Anwar pada masa sama turut menggesa untuk tidak terus menggunakan Syiah sebagai isu politik. 

"Mereka kata sudah kumpul bukti maka kalau dah ada sudah sah buktinya terus saja dakwa kenapa perlu berdolak-dalih orang tertuduh pula kena kemukakan bukti sistem apa ini?" soal Anwar.

Tambahnya lagi kenyataan KDN yang mengatakan mempunyai bukti "gred A" merupakan sesuatu yang tidak berasas apabila kerajaan sekali lagi gagal mengemukakan bukti kukuh. 

"Ini yang saya tidak faham apa dia gred A, gred B ini? Kita tidak tahu dulu tidak ada, bulan lepas tidak dengar pula alih-alih ada gred A."Kalau betul kementerian mempunyai gred sedemikian, maka jelaskan kepada rakyat apa itu gred yang dikatakan," katanya.Mohamad sebelum ini menafikan sekeras-kerasnya berfahaman Syiah, tetapi tidak menolak beliau mengagumi Imam Khomeini dan Setiausaha Agung Hezbollah, Sayyid Hassan Nasrallah. – 15 Disember, 2013. [TMI]